Sikkerhedslov for Hongkong sår ifølge minister tvivl om Kinas vilje til at leve op til forpligtelser.

Det er stærkt bekymrende, at Kina nu har vedtaget en ny national sikkerhedslov for Hongkong.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tirsdag eftermiddag.

- Meldingerne om en ny national sikkerhedslov for Hongkong er stærkt bekymrende, og jeg må sige meget klart, at loven rejser tvivl om Kinas vilje til at leve op til sine internationale forpligtelser, udtaler han i skriftlig kommentar.

Kinas forventede og frygtede modsvar til de adskillige prodemokratiske protester, der har været i Hongkong det seneste år, blev tirsdag til virkelighed.

Her vedtog Kinas Nationale Folkekongres den omstridte sikkerhedslov for Hongkong.

Flere partier har opfordret udenrigsministeren til at åbent at kritisere det kinesiske styre for vedtagelsen af loven.

Jeppe Kofod understreger, at det er vigtigt, at fundamentale frihedsrettigheder i Hongkong respekteres under princippet om "et land to systemer".

- Derfor har Danmarks sammen med både de nordiske lande, EU's medlemslande og G7-landene også udtalt vores dybe bekymringer over lovgivningen.

Udenrigsministeren forventer, at sagen nu vil blive taget op af EU-landene under FN's Menneskerettighedsråd samling, der i disse dage foregår i Genève.

Elise Dangert, som er politisk rådgiver i Amnesty International, siger, at menneskerettighedsorganisationen opfordrer til, at det internationale samfund drager Kina til ansvar.

- Det er Amnestys erfaring, at internationalt pres virker. Det internationale samfund, herunder Danmark og EU, skal kraftigt - virkelig kraftigt - tage afstand fra det her og italesætte det, siger hun.

Den udskældte sikkerhedslov skal slå hårdt ned på terrorisme, separatisme og "enhver handling, der på alvorlig vis truer den nationale sikkerhed" i Hongkong. Den forbyder desuden en række former for aktiviteter og protester.

Kritikere betegner loven som et omfattende angreb på Hongkongs selvstyre, retssikkerhed og frihedsrettigheder.

Elise Dangert kalder loven for den største trussel mod menneskerettighederne i Hongkongs nylige historie.

- Den hastighed og hemmeligholdelse, hvormed Kina har skubbet den her lov igennem, intensiverer vores frygt for, at Beijing går fuldt ud efter at skabe et våben til at kunne undertrykke og lukke munden på kritikere, siger hun.

Lovteksten er ikke endnu blevet offentliggjort, derfor er det stadig uvist, hvad loven præcis indeholder.

- Netop det at vi ikke ved mere om loven, selv om den er blevet vedtaget og forventeligt træder i kraft i morgen (1. juli, red.), understreger, at det primære mål med loven er at styre Hongkong gennem frygt, når de ikke præcis ved, hvor grænsen vil gå for, hvad der bliver en lovovertrædelse.

/ritzau/