Eksklusive Mont Blanc-kuglepenne til 90.000 kroner, kaviar og dyre hotelovernatninger rundt i Europa.

En tidligere ledende medarbejder i kommunernes interesseorganisation, KL, brugte penge på alt andet end varetagelse af kommunale interesser, afsløres det i TV 2-dokumentaren 'En rigtig møgsag' tirsdag aften.

Men sagen kunne have været håndteret bedre fra KL’s side – og dermed ville møgsagen, som KL selv kalder den, have været noget mindre.

Det mener i hvert fald Nicolaj Taudorf Andersen, der er stifter og seniorpartner i Radius Kommunikation.

»For mig at se får sagen et rul for meget. Det kunne man have undgået ved endnu hurtigere at inddrage politiet,« siger han.

Sagen om den nu fratrådte og politianmeldte medarbejder begyndte, da Metroxpress i november sidste år kunne fortælle, at der var booket tre seks-personers sommerhuse på Folkemødet på Bornholm, selv om blot to medarbejdere deltog.

Senere kom det frem, at han også stod bag det kontroversielle indkøb af kuglepenne til kontorets medarbejdere, ligesom det i TV 2-dokumentaren afsløres, at han har ladet KL betale for private hotelovernatninger i tilknytning til en tjenesterejse. Det endte med, at den pågældende ledende medarbejder sagde op.

KL forklarer på Facebook tirsdag morgen, hvorfor man ikke medvirker i udsendelsen.

'Det har vi ikke ønsket pga. de journalistiske metoder, som Dokumentarkompagniet, der står bag dokumentaren, bruger. Bl.a. manipulation, ”springe frem fra busken”-metoder, overtrædelse af privatsfæren, brug af tendentiøs retorik, at udgive sig for at være andre, end de er… osv. Det har vi adskillige gange forsøgt at få en dialog med TV2 om undervejs, men forgæves. Og til sidst valgte vi at sige nej til at deltage,' skriver KL's administrerende direktør Kristian Wendelboe.

I programmet ser man, at journalisten ringer til kilder og også konfronterer flere af kilderne personligt. Herunder også Kristian Wendelboe, som han mødes med på Folkemødet i sommers.

Nicolaj Taudorf Andersen understreger, at han ikke kender metoderne, som journalisten og dermed Dokumentarkompagniet, der står bag dokumentaren, har brugt.

»Men hvis metoderne er i orden, kan man reelt ikke tillade sig ikke at stille op. Hvis man føler, journalisten går over stregen, må man gå til produktionsselskabet og TV 2 og gøre opmærksom på, hvad man synes, der er galt, og at man selvfølgelig gerne vil medvirke, hvis der rettes op på det. Man kan jo ikke sætte sig hen i hjørnet og være tøsefornærmet. Man er nødt til at agere anderledes og hurtigt,« siger han.

Den tidligere ledende medarbejder blev først anmeldt til politiet i september i år. Det skyldes, forklarer KL, at der dukkede nye oplysninger op. Sagen er nu underlagt et navneforbud, og BT kan derfor ikke nævne den tidligere medarbejders navn, selv om hans identitet er redaktionen bekendt.

»Jeg kan desværre ikke gå nærmere i detaljer om, hvad dét (de nye oplysninger, red.) gik ud på - på grund af navneforbuddet. Som bekendt er personalesager og straffesager en type sager, der er omgærdet af meget restriktive regler, der begrænser muligheden for at oplyse detaljer til pressen. I dette tilfælde har retten konkret nedlagt et navneforbud, og det overholder vi selvfølgelig,« skriver Kristian Wendelboe på Facebook.

Men Nicolaj Taudorf Andersen undrer sig.

»Folk udefra vil forvente, at man anmelder en sag til politiet med det samme, hvis man har mistanke om, at der er foregået noget ulovligt. Det vælger man her ikke at gøre. Man vælger at få det undersøgt først. Det gør man sikkert for at forsøge at bevare en eller anden kontrol med sagen, inden der går politik i den,« siger han.

Og et sådant valg har konsekvenser.

»Når man gør sådan, har man en skærpende forpligtelse til at være til rådighed, når der stilles spørgsmål. Man skal selvfølgelig ikke sige noget, der karambolerer med advokatundersøgelsen eller en eventuel senere politiundersøgelse, men man har en særlig pligt til at være til rådighed i forhold til offentlighedens interesse i sagen og ikke fremstår lukket. Også selv om man har sagt noget i begyndelsen af sagen. Det er mange penge, det drejer sig om, og det er noget, der påvirker legitimiteten for KL. Og så en uge inden kommunalvalget.«

KL har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere over for BT.