En ny akademikerpakke på i alt 44,5 mio. kroner de næste fire år skal skaffe job til hovedstadens 5.000 ledige akademikere.

En ny såkaldt akademikerpakke skal skaffe gode job til de 5.000 akademikere, der lige nu er arbejdsløse på fuld tid i København. I det budgetforlig, som et flertal på Københavns Rådhus indgik torsdag, er der afsat 16 mio. kroner alene i 2013 til at hjælpe akademikerne til varige job. Og de følgende tre år vil der bliver brugt yderligere 28,5 mio. kr. på at skaffe akademikere og specielt de nyuddannede i job.

På Københavns Rådhus jubler beskæftigelsesminister Anna Mee Allerslev (R) over, at det er lykkedes at skaffe midlerne.

- Det har været særlig vigtig for mig, for akademikere er en af de største grupper af dagpengemodtagere i København. Der har været en tendens til at sige, at de finder selv et arbejde, men det gør de ikke i dag. De skal have lige så meget hjælp som andre grupper, det skal blot være en anden slags hjælp, siger Anna Mee Allerslev.

Langt de fleste af pengene skal bruges til at bygge videre på den såkaldte vækstakademikerordning, som København hidtil har haft succes med.

Her ansættes ledige akademikere med tilskud i mindre virksomheder. Den ordning har foreløbig givet plads til 250, men udvides nu til at kunne modtage 500 akademikere årligt over de næste tre år.

- Det er vores største satsning og indtil videre den bedste til at skaffe job, fordi vi kobler virksomhedernes behov sammen med det at skabe job. De ledige, bliver kvalificeret til jobbene via kurser. Det et vigtigt, at vi får de små og mellemstore virksomheder til og ansætte flere akademikere, det er godt for de ledige, som skaber deres eget job, og det er godt for virksomhederne, der får sorte tal på bundlinjen og bedre omsætning end ellers. Det har vi simpelt hen kunnet se tallene, siger Anna Mee Allerslev, og tilføjer, at de nye akademikerjobs ofte også trækker andre stillinger med sig.

Indsatsen for de københavnske akademikerne er også påkrævet, fordi ifølge tal fra Arbejdernes Erhvervsråd vil der mangle godt 9.000 akademikerjob i 2020.

Den nye pakke sætter også fokus på at gøre de ledige mere mobile og rykke, når der er job i nabokommunerne, men også i Skåne, Norge, Nordtyskland og England.

- Vi laver et strategisk samarbejde, så når man i Næstved Kommune eller i Ballerup eller Rødovre har et ledigt job, så formidles det videre til København, siger borgmesteren.

Hele organiseringen af de ledige akademikere vil også blive ændret. Det vil typisk være sådan, at det er A-kasserne, der tager sig af dem det første halve år, hvorefter kommunen overtager med sine tiltag.