Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Øverst ses justitsminister Søren Pinds forklaring af regeringens forslag om beslaglæggelse af asylansøgeres værdier i 'Vi ses hos Clement' fra DR2 den 29. november 2015.

Siden flygtningesituationen for alvor spidsede til herhjemme for flere måneder tilbage, har det ikke skortet på kritiske udtalelser om Danmarks håndtering af den aktuelle flygtningesituation fra vores naboer på den anden side af Øresund.

Nu er turen kommet til den svenske klummeskribent Olof Åkerlund, der drager paralleller mellem regeringens seneste asylstramninger og nazismen.

Helt konkret revser han regeringens forslag om, at det skal være muligt at konfiskere asylansøgeres værdigenstande for at dække udgifterne ved deres ophold.

Læs også: DF-profil: I nogle tilfælde skal vi kunne tage flygtninges vielsesringe

Regeringens forslag bliver af Olof Åkerlund beskrevet som »opsigtsvækkende«, fordi det drager paralleller til nazisternes konfiskering af jødernes ejendele i tiden før og under Anden Verdenskrig:

»I april 1938 var jøderne i Tyskland forpligtede til at registrere alle deres aktiver. Kun husholdningsudstyr og genstande med en samlet værdi på 5.000 rigsmark blev udelukket. (…) Det er vigtigt at huske på, at historien ikke gentager sig. Men det gør det ikke mindre vigtigt at advare, når visse mønstre gentager sig,« skriver han i sin klumme i den svenske avis Sydsvenskan.Om forslaget har Danmarks justitsminister Søren Pind (V) tidligere forsikret, at der ikke er tale om værdigenstande, som har personlig affektionsværdi. I stedet drejer forslaget sig om situationer, hvor flygtninge med kufferter fulde af kontanter eller diamanter søger asyl i Danmark.

Den udmelding har dog ikke ændret på Olof Åkerlunds opfattelse af forslaget, der ifølge klummeskribentens egne ord fortsat får det til »at løbe koldt ned ad ryggen«:

»Det er, som om man hører det øredøvende ekko fra historien, hvor de forsikrer: ’Vi kommer i hvert fald ikke og tager dine guldtænder',« skriver han.Det er ikke første gang, at Sverige klandrer Danmark for sin håndtering af den aktuelle flygtningesituation. For blot 14 dage siden rasede den svenske Broen-skuespillerinde Sofia Helin over, at Danmark ikke har gjort nok for at håndtere de mange tusinde flygtninge, der siden september er strømmet ind i både Danmark og Sverige:

»Jeg er stolt over mit land. At vi sammen med Tyskland er dem, som tager bedst mod flygtninge. (…) Og Danmark, i skal fandeme tage jer sammen. En gang har I brug for at flygte fra jeres land, og det er ikke længe siden. Tag jer sammen!,«  har den 43-årige skuespiller sagt i et interview med det danske ugeblad SE og HØR

Og i forbindelse med Folketingsvalget i juni hævdede Aftonbladets lederskribent Anders Lindberg, at vigtige politiske spørgsmål herhjemme konstant »drukner i fremmedfjendsk støj«.

Om udformningen af Danmarks seneste asylstramning, vurderer Olof Åkerlund også, at flygtningenes ansigter må have været slørede under politikernes beregninger:

»Flygtninge koster penge, men selvom de kommer hertil, må de altså kunne klare sig selv,« skriver han med en ironisk distance:»Men at forvandle mennesker til en omkostningsmasse sker ikke over én dag. Det kræver mange års små forskydninger. Og pludselig én dag planlægges et statsligt sanktioneret røveri. Hvordan blev det sådan? Hvordan kunne det ske?,« fortsætter han.

Derudover er det generelt uværdigt at håne folk, der er i nød, mener Olof Åkerlund. I sin klumme henstiller han derfor til, at man i den nuværende flygtningesituation bevarer fatningen:

»Dette er ikke værdigt, Danmark. Ikke værdigt, Europa. Ikke værdigt for menneskeheden. Aldrig nogensinde. Aldrig igen,« slutter han.Det skønnes, at i alt 180.000 flygtninge og migranter vil søge asyl i Sverige i 2015. Til sammenligning forventes det, at antallet af asylansøgere i Danmark vil ramme 20.000 inden årsskiftet.

Andre læser også