´Klimaminister Martin Lidegaard vil gøre solceller dyrere, men vil selv undgå de nye regler

Klimaminister Martin Lidegaard (R) vil have danskerne til at betale mere for solenergi. Men de nye afgifter kommer ikke til at ramme hans egen private pengepung.

BT kan nu fortælle, at klimaministeren netop har slået til og anskaffet sig et solcelleanlæg til 82.000 kr. på sin private adresse nord for København. Under de nuværende billige regler uden elafgifter.

- I midten af august fik jeg installeret et solcelleanlæg på mit hustag. Det er jeg rigtig glad for, siger Martin Lidegaard.

Ministeren har ellers lige meldt ud, at han inden for kort tid vil skære i den nuværende skatterabat for nye solceller. En rabat, der har gjort det attraktivt for boligejere at investere i solcelleanlæg, fordi man ikke skal betale afgifter og moms af sin selvproducerede energi og kan sælge sin overskydende produktion.

Ved at investere lige nu undgår ministeren dermed at blive ramt af sin egen sparekniv og kan fortsætte med ikke at skulle betale elafgifter.

LÆS OGSÅ: Klimaminister: 'Det er mit valg, og jeg er meget tilfreds’

Klimaministerens solcelleanlæg er installeret på hjemmets tag kort før de nye, dyrere regler rammer danskerne.
Klimaministerens solcelleanlæg er installeret på hjemmets tag kort før de nye, dyrere regler rammer danskerne. Foto: Michael Bothager
Vis mere


Kun nye købere bliver ramt

Martin Lidegaard har klart meldt ud, at de kommende besparelser ikke kommer til at ramme med tilbagevirkende kraft, og således vil kun nye købere af solcelleanlæg blive ramt på pengepungen.

Ministeren har endda betegnet de nuværende rabatter – som han altså selv benytter sig af – som et eventyr for solcelleejerne, der ikke kan blive ved.

- Det varmer mit grønne hjerte, at der er så mange, der vil investere i den grønne omstilling. Jeg betragter det som en solstrålehistorie, undskyld udtrykket. Men eventyret varer bare ikke evigt. Vi kan ikke blive ved med at støtte solceller lige så meget, som vi gør nu, sagde Martin Lidegaard til JyllandsPosten den 13. september.

Formand for Dansk Solcelleforening Signe Antvorskov Krag kalder det for et paradoks, at klimaministeren selv skynder sig at købe solcelleanlæg under de gamle regler.

- Det kan da undre mig, at han privat investerer i solcelleanlæg under nogle vilkår, som han selv mener, dræner statskassen, og som er nødt til at blive lavet om, fordi det er for dyrt. Det synes jeg faktisk er et paradoks. Men det betyder vel, at han mener, den nuværende ordning slet ikke er så dårlig, når han selv bruger den som privat person.

Chefkonsulent i Dansk Energi Richard Schalburg mener også, at den nuværende ordning er meget fordelagtig for kunder med solcelleanlæg.

Slå til nu
- Som støtteordningen har været, så betaler boligejere med solcelleanlæg ikke afgifter og nettariffer af deres el, og solecelleejerne får betaling af deres overskydende produktion, men skal også betale fuld pris og afgift for den strøm, de bruger mere, end de selv producerer. Det er en ordning, som er rigtig fordelagtig for de kunder, som har solcelleanlæg. Og nu lægger klimaministeren op til at ændre i reglerne, så nye købere af solcelleanlæg skal betale mere i afgift.

Så det er nu, man skal slå til for at undgå at skulle betale mere i afgift for solcellerne?

- Ja, i Dansk Energi vurderer vi, at hvis man skal ind under den nuværende ordning, skal man investere i solcelleanlæg nu, da der politisk er lagt op til, at ordningen bliver ændret, og tilskuddet formentlig bliver mindre.

Martin Lidegaard har oplyst til BT, at han ikke har benyttet sig af hverken håndværkerfradrag eller søgt andre direkte tilskudsordninger til selve opførelsen af solcelleanlægget. Han får kun de samme fordele som alle andre med solcelleanlæg efter de nuværende regler får.