Løkkes klimainitiativ er et skridt fremad. Men det er en dråbe i havet i kampen for klimaet, mener forskere.

New York. Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye globale klimasamarbejde skaber et vigtigt og godt signal om, at vi må se klimaforandringerne i øjnene. Men der skal mere til for at sikre klimaet.

Det mener Jens Hesselbjerg, der er professor i klima- og geofysik ved Københavns Universitet, om den klimaplan, statsministeren præsenterer i FN i New York onsdag.

- Det er et godt initiativ, som skal ses som et af de nødvendige skridt fremad. Det er en dråbe i havet, men det er nogle vigtige byer og et vigtigt signal.

- Der skal mere til, det tror jeg, alle er klar over. Så det her er et af de initiativer, som måske kan være med til at åbne for nogle nye bevægelser, siger klimaforskeren.

Danmark står i spidsen for samarbejdet, som går under navnet P4G, Partnering for Green Growth and the Global Goals for 2030.

Her har Danmark i samarbejde med otte andre lande og 91 storbyer verden over forpligtet sig til at overholde en række af målene i Paris-aftalerne og i FN's 17 verdensmål.

Initiativet kommer, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, 1. juni i år meddelte, at USA vil forlade Parisaftalen.

Der er sådan set ikke noget nyt under solen ved Løkkes grønne koalition, da formålet er at forpligte sig til mål, som i forvejen eksisterer, mener Jens Hesselbjerg.

- Men der, hvor det gør en forskel, det er, at man klart signalerer også i USA, at man er med på en Paris-aftale.

- Det her kan ses som et incitament til at sige, at løbet kører alligevel. Og hvis der skal argumenter på bordet for at amerikanerne skal ombestemme sig, så kan det her være medvirkende, siger han.

Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og direktør for klimaforskningscentret Nansensentret i Norge, er enig i, at Løkkes nye grønne alliance sender et stærkt signal om vilje til forandring på verdensplan.

- Det er et ganske udmærket initiativ, fordi der er behov for, at der kommer større fokus på årsagerne til klimaforandringerne.

- Man kan spørge sig selv, om det er nok. Det er ikke det, der redder klimaet, men det er en af de mange små bække, som er med til at gøre, at klimaet bliver forbedret over tid, siger han.

/ritzau/