Helle Thorning er på Nescafé, og Lars Løkke cykler rundt i de svenske skove og drikker urtete. Begge trimmer kampformen lige nu, hvor valget nærmer sig

Hun er på vand og Nescafé, helst i små breve, og han er på Marcussens urtete.

Mens Helle Thorning-Schmidt har brugt pinsen på at arbejde, har Lars Løkke Rasmussen holdt fri. Venstres formand har været et smut i Sverige for at hygge sig med familien og cykle rundt på små, øde skovveje.

Begge partiledere og statsministerkandidater har forberedt sig minutiøst på det valg, der måske udskrives i denne uge. Ja, flere af ministrenes særlige rådgivere, som BT har talt med, gætter på, at Thorning kan finde på at slå til allerede i dag. Med en valgkamp på 21 dage peger det mod et valg i midten af juni.

Status lige nu er, at Løkkes blå blok tilsyneladende har en komfortabel føring på over ti mandater. Men tager man højde for, at de fire nordatlantiske mandater fordeler sig med tre til rød blok og kun et enkelt mandat til de borgerlige, er føringen knap så stor.

En meget stor måling, som Epinion udførte for DR for et par uger siden, gav kun blå blok en beskeden føring på 93 mandater mod 86. Thornings røde blok skal altså kun flytte fire mandater hen over midten for at sikre sig fire år mere.

LÆS OGSÅ:

En helt ny måling - uden de nordatlantiske mandater - som Voxmeter offentliggjorde i pinsen, viser dog et større forspring til Løkke. Målingen giver blå blok en føring på 96-79 i mandater.

BT har bedt en række eksperter give deres personlige bud på, hvor stærkt de to statsministerkandidater står lige nu.

Her er, hvad de siger:

»Thornings eneste chance for genvalg er, at Lars Løkke er så anløben,« siger debattør og tv-vært Anne Sophia Hermansen.

»Så det kort spiller hun i stedet for at levere et politisk projekt, der kunne give os en grund til at stemme på hende,« siger hun.

Direktør Kristian Weise fra tænketanken Cevea mener, at Thornings stærkeste kort er, at hun har vist sig vedholdende og modstandsdygtig i en svær tid.

»På trods af kritik og en regeringsperiode, der i høj grad har været op ad bakke, står hun med oprejst pande og resultater, hun er tilfreds med,« siger han.

Radioværten Ditte Okman fra programmet ’Det, vi taler om’ på Radio24syv siger:

»Helle Thornings største fordel i valgkampen er, at hendes modstander vurderes som en utroværdig person, der er lidt for lemfældig med bilag. Det er jo så langtfra den endelige sandhed, men det er en bølge, S kan køre en fed kampagne på,« siger hun.

Thorning begynder i plus

En stor del af valgkampen udkæmpes på de sociale medier. Her står Løkke stærkt, mener digitalchef Benjamin Rud Elberth fra kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

»Løkkes største styrke er, at han er et menneske af kød og blod på sociale medier og mobiliserer. Thornings største styrke digitalt er, at hun er en god campaigner, når det gælder,« siger han.

Per Rystrøm, som er direktøri kommunikationsbureauet Operate, mener som flere andre, at Thorning kan profitere på, at Løkkes image er meget slidt.

»Det betyder, at hun begynder på plus i debatterne. Mens Lars Løkkes stærkeste kort er, at han er rigtig stærk i netop en valgkamp. Ikke mindst når tingene udvikler sig uforudsigeligt,« siger han.

LÆS OGSÅ:

Retorikeren Jesper Troels Jensen fra Rhetor har fokus på de to politikeres troværdighed. Retorikere opdeler troværdighed i indlevelse, viden og moral. Han vurderer, at Thornings troværdighed ligger i, at hun er dygtig og flittig. Til gengæld mangler hun noget i indlevelse.

Løkke er heller ikke uplettet.

»Løkkes bedste kort er Kristian Thulesen Dahl, som har den højeste troværdighed af de tre. At han peger på Løkke, er Løkkes bedste kort,« siger han.

Anders Frandsen, som er public affairs directori kommunikationsbureauet Rud Petersen, mener, at Løkke trods sine ridser i lakken stadig fremstår som den dygtigste politiske håndværker af de to.

»Thornings stærkeste kort er at fremstå som den sikre hånd på roret og fremstille blå blok som et eksperiment, hvor tre af fire partier ikke vil i regering, og hvor holdningerne dækker alt fra mere velfærd hos DF, over nulvækst hos Venstre til strambuks og mindre offentlig sektor hos K og LA,« siger han.

Ifølge Anders Frandsen har Løkke et stærkt sikkerhedsnet i form af Dansk Folkeparti, som med stor succes har opsamlet og fastholdt de stemmer i blå blok, som i sin tid løb væk fra Socialdemokraterne.

Foto: Søren Bidstrup
Vis mere

Anne Sophia Hermansen, debattør og tv-vært:
»Gensidigt er de hinandens bedste chance. Og begge er de vores forbandelse. Hvad i alverden blev der af de engang så stærke partier? Politik lader til at være gledet ud af politik, i alt fald i de to partier.«

Kristian Weise fra tænketanken Cevea:
»Helle »Thornings stærkeste kort er, at hun har vist sig vedholdende og modstandsdygtig i en svær tid. Løkke har været god til at slå på de fejl, man synes, regeringen har lavet, og til at stille spørgsmål ved, om der er en fremtid i et socialdemokratisk Danmark. Løkke har dermed haft held med at svække opbakningen til regeringspartierne.«

Per Rystrøm, direktør i kommunikationsbureauet Operate:
»Helles stærkeste kort er, at Lars Løkkes image er meget slidt. Det betyder, at hun begynder på plus i debatterne. Mens Lars Løkkes stærkeste kort er, at han er rigtig stærk i netop en valgkamp. Ikke mindst når tingene udvikler sig uforudsigeligt.«

Foto: Claus Bech
Vis mere

Ditte Okman, radiovært:
»Helle Thornings største fordel i valgkampen er, at hendes modstander vurderes som en utroværdig person, der er lidt for lemfældig med bilag. Det er jo så langtfra den endelige sandhed, men det er en bølge, S kan køre en fed kampagne på. Løkkes stærkeste kort er, at befolkningen stadig husker løftebruddene.«

Foto: NIels Ahlmann Olesen
Vis mere

Jesper Troels Jensen, retoriker:
»Troværdighed består af tre elementer: indlevelse, viden og god moral. Thorning er troværdig, fordi hun er dygtig og flittig, men mangler indlevelse. Løkkes bedste kort er Kristian Thulesen Dahl, og at han peger på ham.«