Anna Mee Allerslev mødtes med den radikale leder Morten Østergaard i går morges, før hun besluttede at trække sig.

Klokken var lidt i seks i går morges, da Morten Østergaards mobil ringede. Den radikale leder lå stadig og sov, da Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev vækkede ham.

»Hun ringede lige marginalt før mit vækkeur. Men jeg var hurtigt vågen,« siger Morten Østergaard til BT.

Anna Mee bad i telefonen om et møde. Hun lod forstå, at det hastede og henviste til dagens udgave af BT, der bragte en historie om, at hun havde hjulpet en privat ven med en byggesag. Det så ikke godt ud. Anna Mee ville tale med ham straks. Kom ud til mig med det samme, foreslog Morten Østergaard, og ved syv-tiden satte de sig sammen i hans rækkehus på Amager og fik lagt kortene på bordet.

»Hun fremlagde sin vurdering af situationen, og på den baggrund var vi så enige om, at det var den eneste rigtige beslutning at hun trak sig,« siger Morten Østergaard.

Forsøgte du at overtale hende til at blive?

»Nej, det gjorde jeg ikke,« siger han begrunder det med, at han delte hendes analyse af situationen. Sagen spærrede for, at hun og de øvrige radikale kandidater kunne diskutere deres politiske visioner for København. Og værre endnu. I andre kommuner blev de radikale kandidater nu også bedt om at forholde sig til, hvad der mon foregik på Københavns Rådhus af mærkværdigheder. Anna Mees møgsager var blevet en belastning for hele partiet.

I det radikale bagland har mange haft det indtryk, at Anna Mee nød en særlig status i partiet. At hun var en stjerne i svøb. En regionspolitiker omtaler hende som »folketingsgruppens darling«, og Morten Østergaard medgiver gerne, at hun havde nogle ekstraordinære kvaliteter, som partiet nu må klare sig uden.

»Jeg har altid haft et godt og fortroligt forhold til hende, og derfor var mit ønske at jeg kunne hjælpe hende ud af dette stormvejr. For hendes skyld og for partiets skyld. Hun var lidt af en stemmesluger for partiet i 2013, og vi håbede jo, at hun kunne blive det igen,« siger han med grøde i stemmen. På det personlige plan har sagen ramt ham i hjertekulen, og han leder lidt efter de rette ord.

»Jeg har hele vejen igennem på det menneskelige plan været berørt af det. Jeg føler, at jeg kan se mig selv i spejlet i forhold til, at jeg har gjort, hvad jeg mener en ordentlig leder skal gøre, når man kommer i stormvejr, og hvad jeg ville ønske, hvad andre ville gøre for mig. Det står jeg ved, også selv om der vist nok var en enkelt kæk bemærkming på jeres medies vegne, som jeg gerne ville have været foruden. For mig handlede det om at hjælpe en partifælle i stormvejr efter bedste evne. Der er også et menneske bag,« siger Morten Østergaard.

Han lærte hende at kende i midten af 00'erne, da hun var aktiv i Radikal Ungdom. Den 33-årige Anna Mee Allerslev er født i Sydkorea. Hendes far er bibliotekar, og hendes mor lektor. Hun blev student fra Greve Gymnasium i 2003 og tog en bachelor i statskundskab i 2005. Sideløbende med sine videre studier var hun ved valget i 2007 personlig assistent for Margrethe Vestager. Det, Morten Østergaard så i hende, var hendes enorme drive, hendes flid og arbejdssomhed. Når Anne Mee kastede sig over en sag, skete der noget.

Som 25-årig blev hun i 2009 valgt til Københavns Borgerrepræsentation med 837 stemmer.

Da Klaus Bondam året efter trak sig som borgmester for beskæftigelse og integration for at tage til Bruxelles og lede Det Danske Kulturinstitut, opstod der en usædvanlig situation i den lille radikale gruppe på rådhuset. Hele fire radikale bød ind på posten, og ingen ville give sig. Det endte med et kompromis, og det blev Anna Mee, angiveligt fordi hun fik Manu Sareens støtte. Han var på daværende tidspunkt gruppeformand og gjorde senere selv lynkarriere i partiet, indtil han trak sig ud af politik i 2015.

Ved kommunalvalget i 2013 tordnede Anna Mee Allerslev frem og høstede hele 8512 personlige stemmer.

Ifølge Morten Østergaard er Anna Mee mærket af den interne kritik, der er kommet. Helt uhørt trak den radikale kandidat Randi Hjortshøj støtten til hende. Så gik formanden for den københavnske vælgerforening Bo Nissen Knudsen. Og i går morges - mens Morten Østergaard og Anne Mee stadig sad og drøftede tingene - opfordrede det radikale regionsrådsmedlem Charlotte Fischer hende til at trække sig.

»Jeg håber virkeligt, at de får talt noget bedre sammen i den radikale vælgerforening i København fremadrettet. Uanset at alle har lidt ret og lidt uret - og jeg skal ikke stille mig til dommer - så forestår der et genopretningsarbejde i partiets største vælgerforening. Vi har brug for at få kampgejsten tilbage i organisationen, som ikke har været der. Den vi har brug for, hvis vi skal genvinde københavnernes tillid,« siger han.