I morgen gør de faglige organisationer klar til at sende 100.000 lønmodtagere ud i konflikt. Man udtager de afdelinger på landets sygehuse, samt de daginstitutioner og andre arbejdpladser, der skal nedlægge arbejdet, hvis ikke man forinden har nået en aftale.

Og uret tikker. Allerede om seks dage, onsdag 28. februar udsendes lockout- og strejkevarsler for op mod 800.000 offentligt ansatte.

I går indledte statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V) og Flemming Vinther fra de statslige lønmodtageres store forhandlingsudvalg den måske afgørende runde.

Forud for mødet var formanden for FOA Dennis Kristensen noget trykket ved udsigten til et truende sammenbrud.

»Skal jeg sætte procenter på, er det 60-40 for en konflikt. Det ser efterhånden noget vanskeligt ud, når vi nærmer os så meget den 28. februar uden at have et gennembrud. Proppen er ikke røget af flasken endnu. Man er simpelthen ikke nået ind til benet. Hverken når det gælder løn eller arbejdstid. Jo tættere vi kommer på fristen, des større er sandsynligheden for at det ikke lykkes,« siger han.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er der er to grunde til, at man ikke kan blive enige.

»For det første har musketeréden med lærerne, som nu skal have en arbejdstidsaftale, kompliceret forhandlingerne og sat dem på stand-by. Man kan sige, at Anders Bondo Christensen på mange måder har haft en vetoret. Hvis ikke han føler, at han har fået noget, kan de andre ikke komme i gang. Det har kuppet det hele, kan man sige.

For det andet har det forhalet en løsning, at arbejdsgiverne hævder at lønmodtagerne skylder penge i forvejen. Parterne er simpelthen ikke enige om datagrundlaget. De offentligt ansatte mener jo ikke, at de har fået for meget. Det blokerer for et statsligt forlig. De to ting tilsammen har gjort, at man er blevet voldsomt forsinket,« siger Flemming Ibsen.

Han udelukker ikke, at forhandlingerne bryder sammen og ender i Forligsinstitutionen. Her kan forligsmanden udskyde en storkonflikt i to gange to uger.

De faglige organisationer har allerede raslet med sablen. FOA har lagt ekstra 100 mio. kr. i sin strejkefond. Danmarks Lærerforening var i 2013 ude i en 25 dage lang lockout, der ifølge de offentligt tilgængelige regnskaber kostede foreningen en halv mia. kr. Mange af de 45.800 skolelærere betaler stadig af på deres gæld fra dengang. I mellemtiden er strejkekassen fyldt op og polstret til en langvarig konflikt.

Spørgsmålet er, om lærerne er parate til at tage kampen. Det tror Flemming Ibsen ikke rigtig på.

»Anders Bondo Christensen skal først og fremmest levere arbejdsfred. Mange betaler stadig af på 2013-lockouten, og resten af arbejdsmarkedet vil næppe marchere ud i en storkonflikt for at hjælpe lærerne. De aner ikke hvad konflikt-temaet vil være,« vurderer han.

Dermed kan Bondo komme under pres, da han - musketeréd eller ej - ikke kan tillade sig at blokere forhandlingerne, hvis han ikke får sin vilje.

»Lærernes arbejdstid er ikke nogen let sag. Det er svært at se for sig, at Kommunernes Landsforening kan give sig på det punkt,« mener Flemming Ibsen.