Regeringen har afsat 10,2 mio. kr. årligt til vikarbureauer, som skal få seniorer tilbage på arbejdsmarkedet

Der er mange fordomme om vikarbureauer, men de er gode til at få seniorer i arbejde. Det fortæller jobcenterchef Vibeke Dyhr fra Faxe Kommune. Nu har regeringen afsat en pulje på 10,2 mio. kr. årligt, så alle kommuner får mulighed for at prøve det af.

Der er god brug for de +50 årige på arbejdsmarkedet. Men hvis man mister sit arbejde, har man markant sværere ved at komme tilbage og igen få fodfæste på arbejdsmarkedet. Det dokumenterede Ældre Sagens store ledighedsundersøgelse i 2013, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) varslede allerede i februar måned en særlig indsats for seniorerne. Den kommer så nu i form af en pulje penge, hvor kommunerne får mulighed for at lave flere forsøg med at inddrage vikarbureauerne i at få folk i arbejde.

Nogen vil måske kalde det lidt af en fuser, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener forsøgene har vist, at det er en god ide.

»Jeg har det rigtig skidt med, at seniorerne har svært ved at komme i arbejde igen ved ledighed. Jeg ved godt, at det her initiativ ikke kan stå alene, men pointen er, at seniorer har gavn af at få en trædesten ind på arbejdsmarkedet igen, og det viser sig, at vikarbureauerne kan være med til at bane vejen for en fast stilling,« siger Troels Lund Poulsen.

Han vil også i det nye år samle nyvalgte borgmestre og udvalgsformænd, og fortælle dem, hvor vigtigt det er, at jobcentrene har fokus på seniorpolitik og at kommunerne samarbejder med Senior Erhverv, der har kontakt til virksomhederne.

»Sandheden er, at det ikke er arbejdsmiljøet, der forhindrer seniorerne i at være på arbejdsmarkedet. Jobcentrene gør ikke nok, og virksomhederne har ikke nok blik for seniorerne. Det skal vi have ændret,« siger Troels Lund Poulsen.

I Faxe Kommune fortæller jobcenterleder, Vibeke Dyhr, at der har været stor usikkerhed og mange fordomme blandt ledige om vikarbureauerne. Derfor startede jobcenteret med to fællesmøder for ledige, hvor vikarbureauerne fortalte om deres arbejde og ledige stillinger. Derefter har vikarbureauerne siddet en gang om ugen på Jobcenteret. I dag betragter hun samarbejdet som en succes, der har fået folk i arbejde. Nogen også i varig beskæftigelse.

Hendes kollega i Nordfyns Kommune teamleder Janne Pedersen, fortæller, at kommunens sagsbehandler, en virksomhedskonsulent og en ansat fra vikarbureauet i fællesskab har deltaget i vejledningen af den ledige og det har givet resultater.

»Vi kunne se, at det specielt gjorde en forskel for dem over 50 år. De fik en håndholdt individuel indsats ud fra deres erfaring og kompetencer. Det kan godt være, at et vikarjob er af kortere varighed, men jeg foretrækker at kalde det muligheden for at komme ud til den længste jobsamtale, hvor man virkelig kan vise, hvad man kan,« siger Janne Petersen.

Rikke Engelund er afdelingsleder i Vikarbureauet JKS, der var en del af samarbejdet i Faxe Kommune.

»Vi formidler især vikarjob til ufaglærte. Og en af grundene til at de +50 årige har glæde af projektet er, at de allerede har gjort sig erfaringer på arbejdsmarkedet, som kan bruges i vikariater med dags varsel. Vi har masser af job, og vi vil meget gerne fortsætte samarbejdet med Jobcenteret,« siger Rikke Engelund.

Faktaboks:

Fem kommuner har deltaget i forsøg med at samarbejde med vikarbureauer om at få ledige borgere i job: Faxe, Nordfyns, Gentofte, Aarhus og Syddjurs

522 ledige har været omfattet af indsatsen

151 har været i vikarjob

67,2 pct har opnået ordinær beskæftigelse ved projektets afslutning på gennemsnitlig 30 t/ugen.

Forsøget med samarbejde med vikarbureauer gælder fra 1/1 - 2018 - 31/3 2019, og puljen kan søges indtil 18. december i år.

Vikarbranchen beskæftigede i 2016 109.000 personer, hvilket svarer til 24.000 fuldtidspersoner