Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kalder det »vanvittigt« og »skørt«, at politikere fra Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet har ladet sig fotografere sammen med to niqabklædte kvinder, der for nylig besøgte politikere fra flere forskellige partier på Christiansborg.

Mette Gjerskov (S), Mattias Tesfaye (S), Josephine Fock (ALT) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL) har fået taget fotos med de tildækkede kvinder og selv lagt dem på Facebook.

»Det er fuldstændig vanvittigt. Hvis kvinder fra Iran så det, ville de blive rasende,« siger Merete Riisager.

»Iranske kvinder sætter deres liv på spil for at bekæmpe den undertrykkelse, som danske politikere står her og accepterer. Jeg ved godt, de gør det i den bedste mening, men det er vigtigt, at politikere i Vesten får indsigt i, hvad det er for en totalitær tankegang, det her er udtryk for - så vi er helt klar på, hvad det er for en kamp, vi kommer til at kæmpe,« siger hun.

Merete Riisager vil stemme for, når der skal stemmes om maskeringsforbudet, som reelt er et forbud mod islamisk tildækning som burka og niqab. Men størstedelen af LAs folketingsgruppe vil stemme imod. Hendes egen politiske ordfører, Christina Egelund, har sammenlignet niqab'en med et julemandskostume, da hun skrev, at »det er paradoksalt at bekæmpe totalitære religiøse livssyn med at indføre et beklædningsforbud, der også rammer huer, halstørklæder og kunstige skæg.«

»Niqab kan ikke sammenlignes med et halstørklæde eller et kunstigt skæg. Jeg holder meget af mine liberale kolleger, men de må forstå, at islamisterne i andre lande ønsker at undertvinge kvinder med magt og vold.«

»Men mine partifæller har dog ikke ladet sig fotografere sammen med kvinder i niqab. Det er de venstreorienterede, der gør det, det er helt skørt, og jeg forstår det simpelthen ikke. Det er som om, de betragter det som en livsstil på linje med at gå med kasket. Men der er jo tale om en trussel, og når man lader sig fotografere på den måde, forsinker man den forståelse. Det kan da også godt være, det er en livsstil for de to kvinder. De kan tage den af igen, de bor jo i Danmark. Hvis de havde boet i de værste islamistiske styrer, havde de ikke kunnet tage den af igen«.

»Burka og niqab er hverken en ytring eller en beklædning. Det er et kvinde-bur, som er en trussel mod alle frie kvinder. Det er islamisternes signal til kvinder om, at det er her, det ender: Hvis islamisterne får lov at bestemme, er kvinden udslettet som selvstændigt individ. Det er den ultimative religiøse kontrol. Jo mere plads islamister og salafister får, des mere magt tager de. Det kan vi også se i andre europæiske lande. I Danmark er de for få til at gøre det.«

Tror du, moderate muslimer vil blive mere islamistiske, hvis der kommer flere muslimer og islamister?

»Ja, jo flere voldelige militante islamister der er, jo større pres er der på de moderate muslimer. Jo mere vil man se almindelige muslimer tildække sig og leve efter religiøse regler. Når vi som liberale har svært ved at tage det alvorligt, er det fordi, vi er vant til frihed og vokset op med den. For hver niqab, der går rundt, følger der et helt regelsæt med.«

Man siger, at der højst er 200 kvinder i Danmark, der går i burka eller niqab, og at en del af dem gør det frivilligt?

»Det kan godt være, men derfor er niqab'en alligevel en trussel mod alle frie kvinder. Liberale overser, at islamister opnår deres formål ved vold. Vi tror, vi kan tale os til rette med dem, men ude i verden bliver niqab'en brugt på en helt anden måde. I Iran og Tyrkiet  kæmper kvinder en livsfarlig kamp for at få lov til at smide tørklædet, og de ville slet ikke kunne forstå det, hvis de så, hvordan problemet bliver diskuteret i Danmark.«

Liberal Alliances kurs på området har været forvirrende. Partiet er splittet mellem ønsket om stramninger overfor islamister og et liberalt ønske om, at staten ikke skal blande sig i, hvordan folk går klædt. I oktober sidste år sagde LA-leder Anders Samuelsen, at »der kommer et burkaforbud og LA stemmer for.« Samtidig sagde LAs oprindelige økonomiske bagmand Lars Seier Christensen, at det ville være »helt uacceptabelt«, at  LA stemmer for. Siden har LA stillet medlemmerne frit, og det betyder, at de fem ministre plus Henrik Dahl stemmer for forbuddet, mens de øvrige syv folketingsmedlemmer stemmer nej.

»Jeg kan stemme for forbuddet uden at ryste på hånden, og det ville jeg også gøre, hvis jeg ikke var minister. Jeg bilder mig ikke ind, at al islamisme og salafisme kan tilbagevises med et burkaforbud. Men vi bør kæmpe imod totalitarismen Og vi kan ikke nøjes med at tale islamisterne til rette, invitere dem på højskole og forklare dem, at demokratiet er bedre. Vi kommer til at træffe nogle benhårde valg i årene, der kommer. Det er ikke alle, der flytter til et demokrati, der ønsker at være demokrater,« siger Merete Riisager.

Politikere: Derfor tog vi niqab-fotos

Johanne Schmidt-Nielsen (EL):

»Jeg ser burka og niqab som dybt kvindeundertrykkende symboler. Jeg har vældig svært ved at forstå, at man frivilligt tager sådan en på. Og netop derfor synes jeg også, det er relevant at mødes med de to unge kvinder. Dem man er meget uenig med, eller har svært ved at forstå, er det oftest mest relevant at tale med. Jeg er modstander af, at staten bestemmer, hvilket tøj vi går i. Og jeg synes også, det er spild af politiets ressourcer.«

Mattias Tesfaye (S):

»Jeg er meget enig med Merete Riisager i, at en burka ikke kan sammenlignes med en kasket. Jeg betragter det selv som et værktøj til undertrykkelse. Formålet er at udviske kvinders individualitet. Det er frygteligt. Det blev jeg bekræftet i, da jeg mødtes med de to unge kvinder.«

Josephine Fock (ALT):

»Det vigtige for mig er at mødes med de mennesker, vi laver lovgivning for, og jeg ville heller ikke have noget imod f.eks. at blive fotograferet med nogen, der sidder i fængsel. Jeg har aldrig mødt nogen med niqab før, og det var interessant at opdage, at de var unge kvinder, der tog den på frivilligt imod deres forældres ønske. Vi har religionsfrihed i Danmark, og jeg vil ikke forhindre folk i at gå i de klæder, de har lyst til.«

Mette Gjerskov (S):

»Vi politikere taler med alle mulige folk, og jeg kan da blive fotograferet med hvem som helst. Jeg vil gerne tale med kvinder i niqab, og ikke kun om dem, og det burde ministeren måske også gøre. Jeg synes også, burka og niqab er et symbol på kvindeundertrykkelse, og jeg vil gerne have dem ud af niqab'en. Men det er ikke ensbetydende med, at vi skal forbyde det.«