VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti står svagt forud for de afgørende forhandlinger om skattereformen og regeringens forslag til finanslov, som bliver præsenteret torsdag. Det kan komplicere forhandlingerne, da ingen af de blå partier kan tåle at træde deres vælgere over tæerne, siger valgforsker.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Venstre, høster således blot opbakning fra 17,6 procent af vælgerne mod det i forvejen beskedne valgresultatet fra juni 2015, der gav Venstre 19,5 procent af stemmerne. Det viser en vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress umiddelbart før regeringen i tirsdags præsenterede sin plan om at sænke skatter og afgifter med 23 milliarder kroner, men efter at store dele af udspillet var blevet lækket till pressen.

Regeringspartnerne i Liberal Alliance går et procentpoint tilbage fra 7,5 procent ved valget til nu 6,5 procent, mens De Konservative kan notere en beskeden fremgang fra 3,4 procent af stemmerne ved valget til nu 4,3 procent.

Også Dansk Folkeparti, som regeringen har indbudt til forhandlinger om skattereformen, står svagt i vælgermålingen med en opbakning på 15,8 procent mod 21,1 procent ved valget. Den svage opbakning til de blå partier betyder, at ingen af dem har ‘råd til at fejle’ under forhandlingerne om skattereformen og finansloven, siger valgforsker og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

»Alle er pressede i vælgermålingerne og skal have noget med hjem til kernevælgerne. Det gør det sværere for partierne at indgå kompromisser, der rammer deres respektive vælgergrupper negativt. Den største spænding er der mellem DF og Liberal Alliance, som har hver sin profil på skattelettelser, hvor Liberal Alliance ønsker at lette i toppen og DF i bunden,« siger Rune Stubager og tilføjer, at også finansieringen af skattelettelserne bliver afgørende for, om partierne kan sælge den samlede pakke som en sejr til deres vælgere.

»Spørger man vælgerne generelt, vil de hellere have velfærd end skattelettelser. Så henter de blå partier finansiering ved at presse for eksempel sundhedsvæsenet med produktivitetskrav, kan det blive svært at sælge skattelettelser som en sejr for især DF, men formentlig også Venstre,« siger Rune Stubager.

Omvendt kan DF ifølge Rune Stubager satse på, at de henter finansiering på udlændingestramninger, som vil få skattelettelser til de mere velstillede vælgere til at glide lettere ned i DFs vælgersegment.

Liberal Alliance har med selve udspillet fået sendt et klart signal om, at de gerne vil sænke skatten markant for de mest velstillede, men slutresultatet ender formentlig et noget andet sted, påpeger valgforskeren:

»Spørgsmålet er så, om LA-vælgerne er tilfredse med, at de har et parti, der sender klare signaler, men må sluge kameler i massevis.«

Selv om Venstre ikke har malet sig op i hjørne med hårde udmeldinger før forhandlingerne og dermed meget vel kan stå tilbage som statsminister-partiet, der sikrede en skattereform, der både letter skatten for høj som lav, skal Løkke ikke forvente, at skattereformen bliver en vælgermagnet, vurderer Stubager.

»Profilen på skatteudspillet lægger ikke op til, at Venstre kan vinde vælgere tilbage over midten fra Socialdemokratiet. Snarere tværtimod. For der er ikke nogen generel efterspørgsel efter skattelettelser.«

Samlet står de tre regeringspartier til at tabe tre mandater i frohold til valget i 2015, og hvis der var valg i dag, ville S-formand Mette Frederiksen ifølge YouGov-målingen rykke ind i Statsministeriet med 89 røde mandater i ryggen mod blå bloks 86 mandater.