Lars Løkke Rasmussen (V) ser intet problem i at deltage i rolle som statsminister ved Løkkefondens arrangementer. Også selv om en donor gav et millionbeløb til fonden med et stort ønske at få massiv pressedækning og et besøg af statsministeren.

Det stod klart, efter statsministeren onsdag eftermiddag blev udspurgt om sin tilknytning til Løkkefonden og de personer, der donerer store summer til den.

Løkke var mødt op i folketingssalen for at svare på spørgsmål fra Socialdemokratiet på baggrund af en række artikler i BT og Weekendavisen.

24. marts kunne BT afdække, at den erhvervsdrivende fond Lauritzen Fonden havde ytret et stort ønske om massiv presseomtale - meget gerne med statsministeren - efter at erhvervsfonden havde doneret 1.3 mio. kr. til Løkkefondens projekter.

Det fremgik af en mail fra Løkkefonden til statsministeren. 'Vi håber, de er en fremtidig fast giver,' lød beskeden. Løkke mødte op med sin spindoktor og et tv-hold fra DR.

På trods af de nye oplysninger fastholdt Løkke onsdag sit tidligere udsagn om, at man ikke kan købe sig adgang til ham. Det undrede Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen (S).

»Det er altså Løkkefonden selv, der laver koblingen mellem statsministerens deltagelse og en fremtidig donation. Statsministeren vælger at imødekomme den invitation, som klart er koblet til en donation – kan statsministeren ikke se det problematiske i det?,« spurgte Christian Rabjerg Madsen.

Det kunne Løkke tilsyneladende ikke.

»Jeg forholder mig til de invitationer, jeg får. Tager stilling til, hvorvidt jeg ønsker at imødekomme en invitation eller ej. I den vurdering indgår ikke andre overvejelser, end om jeg finder den her invitation relevant. Der er intet, der forhindrer mig i at tage imod en invitation til at komme ved åbningen af et Drengeakademi, fuldstændig på linje med andre invitationer, jeg får,« sagde statsministeren.

Tidligere på året var statsministeren i politisk stormvejr på grund af Løkkes relationer til storfiskere, der donerer penge til Løkkefonden. Han har bl.a. lånt et sommerhus af en storfisker. På et samråd 31. januar understregede Løkke, at der er en klar skillelinje mellem privatpersonen Løkke og statsminister Løkke, når det drejer sig om Løkkefonden.

Den konstruktion er ifølge Socialdemokratiet problematisk.

»Det er et problem for Folketingets arbejde, hvis statsministeren for forgodtbefindende kan vælge at hoppe ud af rollen som statsminister. Statsministeren kan jo ikke fortælle danskerne, hvordan de skal vide, hvilken Lars Løkke de møder på gaden. Er det statsminister Lars Løkke, eller er det privat Lars Løkke? Der er ingen, der kan vide det,« sagde Simon Kollerup.

Lars Løkke Rasmussen kaldte flere gange problemstillingen en »absurd leg om ord«.

»Jeg er statsminister, det er en funktion. Kan det kombineres med, at jeg i øvrigt har et engangement som person? At jeg deltager i foreningsfester? At jeg har venner? Selvfølgelig kan det det. Det kræver, at der er åbenhed omkring det. Og jeg er et åbent og tilgængeligt menneske. Det arrangement, jeg har i forhold til den her konkrete fond, det har jeg været helt åbent omkring,« sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede:

»Jeg føler mig helt tryg ved, at danskerne godt kan gennemskue, hvad jeg er for en person. Jeg står fuldstændig ved det, jeg har gjort. Det havde været lettere ikke at lave den fond. Så havde jeg ikke stået her i dag. Men så havde der også været ret mange drenge, der ikke havde fået en håndsrækning.«

Her ses Løkkefondens mail til statsministerens assistent, der sendte mailen videre til statsministerens to ministersekretærer.
Her ses Løkkefondens mail til statsministerens assistent, der sendte mailen videre til statsministerens to ministersekretærer.
Vis mere