I 2013 indgik Socialdemokratiet en bred politisk aftale i Folketinget om en ny Folkeskolereform, der skulle give folkeskolen et fagligt løft. Nu erkender Mette Frederiksen (S), at reformen er med til at stresse børn og unge.

»Ja, er du tosset. Jeg har bestemt selv et medansvar. Og vi bliver nødt til igen at overveje, om vi har indrettet vort uddannelsessystem rigtigt. Vi bliver nødt til at overveje, om vi har gjort barndommen for kort. Jeg kan godt mærke på de børn, jeg har tæt på mig, at de bliver nervøse, når de skal op til en test. Det skal man ikke være, når man er 9-10 år gammel. Så jeg tror ikke, at vi har fundet den rigtige balance mellem krav og forventninger på den ene side og børns behov for en barndom på den anden side,« siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen kommer i kølvandet på Folkemødet på Bornholm. Her valgte Mette Frederiksen at droppe alle planer om en traditionel politisk tale. Hjertet var fuld af indignation over, at flere og flere unge føler sig sårbare og har svært ved at leve op til egne og andres krav. Så det blev også fokus i hendes tale i år. Der blev stille på pladsen foran hovedscenen, da hun talte. Facebook-videoen af talen er nu nået ud til over 1,3 mio. mennesker, delt næsten 4.000 gange og kommenteret over 600 gange og der var i går kommet 55 mail til hende.

»Det har været meget rørende, hvor mange der har fortalt deres historie. Mange med tårer i øjnene og bævende stemme. Det er mennesker, jeg arbejder sammen med i politik, som pludselig åbner op for en side i deres eget liv, som jeg ikke har hørt om før. Om en steddatter med anoreksi og en søn, der er droppet ud af skolen. Jeg blev stoppet af en betjent på Folkemødet og tænkte, at han nok vil snakke bevillinger til dansk politi, arbejdspres eller bandekonflikten, men så siger betjenten: ’Det kunne være min datter, du talte om i dag',« fortæller Mette Frederiksen.

Hun tog udgangspunkt i en ung pige, hun kender og i statistikken der viser, at hvert femte barn og ung føler sig stresset, at hvert niende barn i 9. klasse føler sig ensom, og at hver anden pige i 8.-9. klasse synes, hun er overvægtig. Hun kalder det en 'skyggeside i vort samfund', som vi er nødt til at forholde os til. Hun erkender, at det var hendes regering, der ændrede Folkeskoleloven og dermed har et medansvar for længere skoledage, flere test og presset på at få flere unge hurtigere gennem uddannelsessystemet.

Hvad vil du bruge svarene til?

»Jeg kan mærke, at problemet har sådan et omfang, at jeg skal have gjort noget ved det. Jeg er statsministerkandidat her i landet, og vores børn og unge er det dyrebareste, vi har. Jeg føler virkelig, at det forpligter.«

Hvad er målet?

»Det er at vores børn og unge kan vokse op i tryghed, og med en fornemmelse af at de er noget værd og godt kan noget. Vi kan komme langt med uddannelsessystemet, skilsmisselovgivningen og den måde, vi indretter psykiatri og sundhedsvæsenet på. Men vi er også nødt til at have en samtale med hinanden om, hvordan vi lever sammen i vort samfund. Det er ikke noget, man kan klare med lovgivning,« siger Mette Frederiksen.