Det kommende år vil vise, om Nye Borgerlige er en magtfaktor eller en døgnflue

ANALYSE. »Har du set Ekstra Bladet? Det var lige det vi snakkede om i går,« sagde Pernille Vermund muntert, da jeg rendte ind i hende, mens der blev serveret kaffe og kage om eftermiddagen på Nye Borgerliges landsmøde i DGI-huset i Vejle.

Det hun henviste til, var en historie på eb.dk med overskriften: »Nye borgerlige-kandidat krævede etnisk udrensning fra hus til hus.«

Det handler om noget, byrådskandidat fra Esbjerg  Johnny Boalth Lambertsen skrev i Facebook-gruppen 'Stop Islamiseringen af Danmark' i 2012.

»Gammel historie,« sagde hun med et grin og rystede på hovedet, men understregede dog, at fyren var blevet strittet ud, hvis han havde skrevet det i dag.

Det, vi havde talt om fredag aften i baren på Vejle Center Hotel, var, at Nye Borgerliges største udfordring det næste års tid netop er, at undgå vanvittige udmeldinger fra partimedlemmer rundt omkring i landet, som kan trække det nye partis omdømme ned.

Det nye parti har en chance for at blive en magtfaktor i dansk politik, hvis de kan blive tungen på vægtskålen, som flere meningsmålinger indikerer.

Men det kræver, at Pernille Vermund og hendes politiske og organisatoriske næstformænd og andre rådgivere har styr på tropperne, har mod til at ekskludere, hvis det der nødvdendigt, og at der ikke kommer for mange rabiate udmeldinger, der giver indtryk af, at NB er en slags dansk svar på Alternative für Deutschland.

Det kan gå to veje for Nye Borgerlige, hvis vi sammenligner med to andre nyere partier. Enten kan det gå som Dansk Folkeparti, som blev stiftet i 1995, og som mange grinede af i begyndelsen, men som i dag er Folketingets næststørste parti - efter at havde været igennem en årelang aflusning, hvor de såkaldte landsbytosser med hård hånd blev ekskluderet. Eller det kan gå som Ny Alliance, som fik fem mandater i Folketinget i 2007, men som brændte sammen i interne uenigheder.

Ledelsen i Nye Borgerlige mener ikke overraskende, at de næsten ikke har nogen skøre elementer. Og de kører ikke med stram topstyring, men vil netop gerne se, hvad deres medlemmer og mulige kandidater har at byde på det næste år, hvor de endelige opstillingslister, skal skrues sammen. Men selv om nogle af de fremtrædende personer har erfaringer som folketingskandidater eller byrådsmedlemmer fra Konservative, DF eller LA, er der tale om en flok amatører, som mediene vil elske at lokke i fælder eller afsløre i vilde holdninger.

Nye Borgerlige har stor tillid til sine medlemmer. Tiden vil vise, om de kan leve op til tilliden