Inger Støjberg lovforslag om konfiskation af flygtninges penge og værdigenstande har fået den kendte forfatter Christian Mørk op ad stolen.

1. juledag har forfatteren offentliggjort et brev til Integrationsministeriet i København, der er adresseret direkte til ministeren, hvor han medsender en af sin farmors ringe.

- Jeg reagerer på, at man vil ransage folks personlige ejendele. For det hele begynder med, hvordan man møder dem, der ankommer. Hvis der er nogen, der kommer med store værdigenstande, er det klart, der er et spørgsmål om, hvad skal man gøre. Men ligefrem at tælle knapper på grænsen og diskutere, hvor meget mormors armbånd er værd - så synes jeg, man er langt ude, siger Christian Mørk til BT.

I brevet, som forfatteren har lagt på Facebook, skriver Mørk blandt andet:

»Min oldefar kom til Danmark i 1860'erne fra Kaliningrad i Rusland... Hans søn, anden generationsindvandreren Max, giftede sig med min farmor, Emma. Danmark har lige siden givet min familie det bedste, landet har at byde på,« skriver Christian Mørk og fortsætter sit brev til Støjberg:

»Mig bekendt blev min oldemor ikke bedt om, at aflevere sine værdigenstande ved grænsen. Med tanke på alle dem, der nu står for at blive udsat for denne nedværdigelse, sender jeg Dem derfor nu min farmors ring. (Det er ikke en vielsesring, for jeg ved, De har sagt, at det kun er alle de andre genstande, der kan lægges beslag på).«, skriver bestsellerforfatteren Christian Mørk, der er søn af skuespillerne Susse Wold og Erik Mørk.

Forfatteren slutter sit maskinskrevne brev til Inger Støjberg:

»Hvis ikke politiet ønsker at vurdere ringen, kan de trygt beholde den alligevel, som en pant med tilbagevirkende kraft, for jeg har meget at være Danmark taknemmelig for. Ikke mindst dets borgeres evne til at handle med omtanke og værdighed frem for blindhed«.

To timer efter Christian Mørk havde lagt sit brev på Facebook havde op mod 5.000 givet hans brev en 'thumbs up.' Og mindst én anden kommentator meddelte, at hun også havde afsendt et lignende brev med en ring til Støjberg.

Mere end 15.000 har foreløbig skrevet under på en formel protest mod Støjbergs lovforslag. Forslaget støttes af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Liberal Alliance samt Dansk Folkeparti.

Christian Mørk.
Christian Mørk. Foto: Dennis Lehmann
Vis mere

Støjberg har for nylig sagt, at det ikke er meningen, at politiet skal konfiskere eksempelvis vielsesringe, og Naser Khader fra Konservative har sagt, at partiet ikke er med på lovforslaget, hvis flygtninge kan risikere, at få inddraget »ure, ringe, halskæder eller hvad de ellers måtte bære på sig af personlige genstande«.

På den anden side har DFs udlændingeordfører Martin Henriksen sagt, at hovedreglen skal være, at det kommer an på værdiens størrelse. Desuden har Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann Jensen udtalt til Berlingske, at smykker kan bruges til at betale asylansøgeres ophold på asylcentrene, ”hvis man har tilfælde, hvor smykkerne er vanvittigt værdifulde. Hvor værdifulde kan jeg ikke sætte pris på.”

I lovforslaget fremgår det, at alle værdigenstande kan konfiskeres. Her er det nemlig ikke specificeret, hvilke genstande det drejer sig om:

I forslaget står blandt andet:

​»Politiet kan ransage en asylansøgers bagage med henblik på, at sikre penge og værdigenstande til dækning af den pågældendes underhold m.v. I tilknytning indebærer lovforslaget, at udlændingemyndigheder får mulighed for at tage de nævnte aktiver i bevaring med henblik på dækning af udgifter til underhold m.v.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg, der holder fri i juledagene.

Det har heller ikke været muligt at få oplyst, hvor mange breve med smykker, Støjberg indtil videre har modtaget i Integrationsministeriet, da ministeriet er lukket indtil d. 4. januar.