Lyt til artiklen

Rulle Grabow, som mange kender fra DR-programmet 'JERSILD minus SPIN', er i dag sprunget ud som varm fortaler for Venstre-kandidaten Jan E. Jørgensen.

I en helsides annonce i Berlingske optræder hun sammen med ni andre med ros og støtte til Jan E. Jørgensen.

På annoncen står med store bogstaver: ‘Vores storbystemme i Venstre. Stem personligt. Jan E. Jørgensen.’

Og så står ti mere eller mindre kendte personer frem med billede og rosende ord om Jan E. Jørgensen, herunder Rulle Grabow, som er citeret for følgende:

‘Jan er en oprigtig, interesseret og hårdtarbejdende politiker, der især kæmper for, at også de store byer - fx Frederiksberg, hvor jeg bor - får en stemme i Folketinget. Han får min varmeste anbefaling.’

Her er annoncen fra Berlingske, hvor Rulle Grabow optræder hun sammen med ni andre mere eller mindre kendte med ros og støtte til Jan E. Jørgensen.
Her er annoncen fra Berlingske, hvor Rulle Grabow optræder hun sammen med ni andre mere eller mindre kendte med ros og støtte til Jan E. Jørgensen.
Vis mere

Rulle Grabow er selvstændig kommunikationsrådgiver og har tidligere været særlig rådgiver for Venstres Henrik Høegh, da han var fødevareminister.

Læs også:

Læs også:

Professor og leder af Center for Journalistik på Syddansk Universitet Peter Bro finder det overraskende, at Rulle Grabow springer ud som partipolitisk aktiv midt i valgkampen.

»Det er overraskende af mange årsager. Hun må gøre som hun vil, men den falder tilbage på DR, hvis DR ikke er tilstrækkelig åben omkring, hvem de bruger som eksperter. Særligt i en funktion, hvor eksperterne er inde og brodere på tingenes betydning som i 'JERSILD minus SPIN'. Der har man brug for at vide, hvor folk kommer fra,« siger Peter Bro.

Han mener, det kan være en fordel at bruge personer som eksperter, der ‘kender til de faktiske forhold i jernindustrien’, som han siger. Men at man skal passe på, at man ikke går så langt, at man bruger partipolitiske aktører som eksperter:

»Hvis man under en valgkamp melder ud, hvor man står politisk, så er det en skærpende omstændighed. Det er det, fordi hun er inde, hvor hun direkte advokerer for en partipolitisk retning. Og så skal man - i dette tilfælde DR - varemærke sin journalistik,« siger Peter Bro, som mener, danske medier kunne være mere påpasselige i deres valg af eksperter.

»Jeg tror, vi nogle gange er blevet lidt fartblinde i de danske medier. Journalister, redaktører og forskere i Sverige og Norge har jo tidligere kaldt Danmark en bananrepublik i forhold til vores brug af kommentatorer. De har et tydeligere armslængdeprincip om, at eksperterne ikke skal være direkte engageret i politik.«

Læs også:

Læs også:

Hos Danmarks Radio siger direktør Anne-Marie Dohm, at hun mener, Rulle Grabows rolle i programmet er tydeligt deklareret, og at hun derfor ikke mener, annoncen med Rulle Grabows støtte til Venstre-kandidaten er problematisk.

»De to debattører er jo castet for at repræsentere rød og blå blok. Det er programmets præmis. Så på den måde har det ingen betydning, at hun udtrykker politiske standpunkter uden for programmet,« siger Anne-Marie Dohm.

Ifølge Anne-Marie Dohm er det afgørende, at Rulle Grabow ikke har indflydelse på programmets tilrettelæggelse.

»Hun er debattør, men ikke tilrettelægger eller vært. Hun bliver interviewet af en, som ikke har en politisk tilknytning. Værten skal sikre balancen. Men hvis man er vært, nytter det ikke, at man optræder for en annonce for et politisk parti,« understreger Anne-Marie Dohm.

Her er helsides-annoncen fra Berlingske, hvor Rulle Grabow optræder hun sammen med ni andre mere eller mindre kendte med ros og støtte til Jan E. Jørgensen.
Her er helsides-annoncen fra Berlingske, hvor Rulle Grabow optræder hun sammen med ni andre mere eller mindre kendte med ros og støtte til Jan E. Jørgensen.
Vis mere