Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Regeringens togplan med investeringer for 27 milliarder kroner, sender planerne om en fast forbindelse over Kattegat i graven, vurderer trafikeksperter.

Efter regeringens offentliggørelse af planer om at investere 27 milliarder kroner i togdriften mellem København, Odense, Aarhus og Aalborg må planerne om en Kattegat-bro være tæt på at blive skrinlagt, vurderer lektor og økonom ved DTU Jeppe Reich ifølge Jyllands-Posten.

»Hvis man investerer 27 mia. kr. i tog sydover, vil der alt andet lige blive mindre brug for en Kattegat-forbindelse. Og hvis den i forvejen er lidt trængt i forhold til samfundsøkonomien, må man sige, at den nu er på vej i graven,« siger Jeppe Rich til avisen.

Direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører Henrik Garver er enig.

»Regeringens togplan giver en helt grundlæggende forbedring af togforbindelserne, og dermed flyttes behovet for en Kattegat-forbindelse længere ud i fremtiden. Mit bud er, at en eventuel Kattegat-forbindelse nu er skubbet ud på den anden side af 2030,« siger han.

Trafikminister Henrik Dam Kristensen (S) har sagt, at investeringen i togstrækninger i Syddanmark ikke påvirker Kattegat-planerne, men den udmelding møder skepsis på Christiansborg.

Den massive satsning på togdriften mellem Aarhus og København tyder ifølge formand for Dansk Folkeparti Kristians Thulesen Dahl på, at en Kattegat-forbindelse ikke er realistisk.

Han har skriftligt bedt ministeren svare på, om de nye togplaner betyder, at der er lukket for ideen om en fast forbindelse over Kattegat.

»Vi er nødt til at vide, om regeringen reelt med dette togforslag har truffet et valg, nemlig et fravalg af Kattegat-forbindelsen,« siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Formand for Kattegatkomiéen, tidligere trafikminister Jens Kampmann, afviser, at togplanerne forhindrer en Kattegat-bro.

»Den nye togfond får ikke nogen betydning for beslutningen om en Kattegat-forbindelse, fordi der er brug for begge dele. I dag har vi reelt kun én øst-vest-forbindelse, som går over Fyn, og det betyder, at trafiksystemet er alt for sårbart,« siger Jens Kampmann til Jyllands-Posten.

Andre læser også