Miljøministeren har meddelt sin australske kollega, at Danmark nu endeligt siger nej til at modtage det giftige HCB-affald fra Australien

Sagen om det giftige HCB-affald, der skulle sejles fra Australien til virksomheden Kommunekemi i Nyborg for at blive destrueret, er nu over.

Miljøminister Karen Ellemann (V) har nu endegyldigt meddelt sin australske kollega, Tony Burke, at Danmark ud fra politiske grunde ikke kan modtage affaldet. Det meddeler Miljøministeriet i en pressemeddelse torsdag aften.

- Det er min politiske vurdering, at vi ikke kan modtage affaldet. Som situationen og diskussionen har udviklet sig med betydelig politisk og folkelig modstand, så virker det helt utænkeligt, at skibet med HCB-affaldet sejler til Nyborg. Det har jeg informeret Tony Burke om, skriver Karen Ellemann.

Hun har nu bedt Miljøstyrelsen orientere firmaet Orica om, at transporten er aflyst.

Hele sagen har været sat i bero efter massive offentlig protester. Borgere i Nyborg og på Fyn var nervøse for, om Kommunekemi kunne håndtere affaldet på en ordentlig måde. Det fik Karen Ellemann til at midlertidig at aflyse transporten af affaldet, indtil hun havde debatteret det med de australske myndigheder.

Der var ellers tale om, at der skulle sejles 10.000 ton HCB til Nyborg med fire skibe.

Affaldet ligger i dag i et byområde ved Sydney og stammer fra produktion af eksplosiver fra 1963 til 1991.