Tesfaye og Möger kan udfordre Thorning og Vilhelmsen, siger to eksperter

Hvis SFs netop afgåede næstformand, Mattias Tesfaye, vil stille sig i spidsen for et nyt parti på venstrefløjen, vil partiet kunne erobre 10 pct. af stemmerne og måske endda få afgørende indflydelse på regeringens politik.

Det mener de to debattører Lars Olsen og Mikkel Skov Petersen, der begge er respekteret for deres skarpe samfundsanalyser og indgående kendskab til den danske venstrefløj.

Mikkel Skov Petersen var indtil 2009 pressechef i Enhedslisten. Han mener, at de seneste dages begivenheder i SF har vist, at der er et stort politisk tomrum mellem S og SF, som et nyt parti vil kunne udnytte.

Naturlig frontfigur

Ingen kan naturligvis vide, om afvandringen fra SF fortsætter, ligesom det må indrømmes, at det er ret spekulativt at sætte Mattias Tesfaye og den tidligere skatteminister Thor Möger Petersen i spidsen for et nyt parti.

Mikkel Skov Petersen påpeger blot, at hvis et nyt parti skal have en chance, er Mattias Tesfaye den stærkeste og mest naturlige frontfigur, man kan sætte i spidsen for det.

- Mattias Tesfaye er hamrende dygtig, superhøjt begavet og utrolig karismatisk. Han vil kunne mobilisere en ganske betragtelig opbakning langt ind i Socialdemokratiet, et stykke ind i SF og sågar også tage en bid af Enhedslisten, siger han

Bred appel

Forfatteren og journalisten Lars Olsen vurderer, at et nyt parti skal henvende sig bredt til folk, der stemmer på S, SF og EL samt på DF og Venstre.

- Der er to processer, der skaber et tomrum, som et nyt parti kan fylde ud. Det ene er, at vi blandt de frustrerede SFere har et ret sammentømret miljø, som er skolet i SFU, og som har en fælles forestilling om, hvordan et bestemt parti skal være. Det andet er, at Thorning og Corydon har en dårlig fornemmelse for, hvordan mange socialdemokrater tænker. De har fremmedgjort en meget stor gruppe vælgere, der kun med den største modvilje stemmer socialdemokratisk i dag. Derfor vil dette nye parti ikke kun kunne tiltrække frafaldne SFere, men også mange andre. Partiet skal lægge sig lidt til venstre for S og være mere folkeligt end Thorning og Annette Vilhelmsen.

Det skal kunne indgå forlig og arbejde for en omfordeling af goderne i samfundet til fordel for arbejderne, siger Lars Olsen.

Han forestiller sig, at et sådan parti kunne bestå af folk fra SF og nogle halvkendte afhoppere fra S.

- Jeg tror godt, man vil kunne få en vælgeropbakning på 10 pct., siger Lars Olsen.

Direktør Kristian Weise fra centrum-venstre tænketanken Cevea køber ikke argumentet.

- Nej, jeg har svært ved at se, hvilken profil man skal have, der adskiller sig fra de eksisterende partier.

I andre lande i Europa har det været muligt at starte nye partier på venstrefløjen, men jeg har svært ved at se det for mig i Danmark. Man skal huske, at Enhedslisten var en samling af tre små partier, og i den forstand er det politiske spektrum dækket ind, siger Kristian Weise.

En ægte arbejder

Men det afviser Mikkel Skov Petersen.

- Kristian Weise tager grundlæggende fejl, hvis han ikke kan se, at der er plads til et nyt parti.

Man undervurderer Mattias Tesfaye og størrelsen af den gruppe mennesker, han appellerer til. Han taler også til Dansk Folkepartis vælgere, og han har den fordel frem for Möger, som ikke er populær og som ikke er god til at spille rollen som arbejder, at han ikke behøver at spille rollen som arbejder. Det er han, og derfor er hans profil helt unik i dansk politik. Vi har ikke set det siden Preben Møller Hansen, som i øvrigt er et af hans forbilleder, siger Mikkel Skov Petersen.

Lars Olsen tøver heller ikke med at kalde Mattias Tesfaye for et naturtalent.

- Hvornår har man sidst set en arbejder i spidsen for et parti? Man skal helt tilbage til Preben Møller Hansen og Anker Jørgensen.

Jeg taler om et bredere parti, der ikke kun taler til frustrerede mennesker på venstrefløjen, men som også henvender sig til socialdemokrater og de mange politisk hjemløse.

Derfor skal der også nogle socialdemokrater med for at gøre det folkeligt. Man skal længere ud end de københavnske cafémiljøer, siger Lars Olsen.

Mattias Tesfaye ønsker ikke at kommentere sagen.

HVAD MENER DU? VILLE ET SÅDANT PARTI BLIVE EN SUCCES? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT'S FACEBOOK-SIDE HER