Han har forberedt sig på kommunalvalget i mere end et år og var kørt i stilling som Venstres stensikre bud på en ny borgmester i Viborg, men Ulrik Wilbeks borgmesterdrømme ser noget mere usikre ud efter valgaftenen. Med alle stemmer talt op tegner konstitueringsforhandlingerne i domkirkebyen til at blive en gyser.

Venstre taber nemlig to mandater og får dermed ti ud af de 31 pladser i byrådet i Viborg. Dermed er Venstre stadig det største parti i domkirkebyen, men valgets store vinder er umiddelbart de konservative med siddende borgmester Torsten Nielsen i spidsen. De konservative går ét mandat frem og får syv pladser i byrådssalen.

Venstres mandattab sker trods en lille stemmefremgang på 410 stemmer i forhold til sidste kommunalvalg, og derfor var Ulrik Wilbek umiddelbart fortrøstningsfuld, da mandatfordelingen stod klar.

»Jeg er ikke skuffet, for vi har fået flere stemmer end ved seneste kommunalvalg. Vi taber mandater på grund af, at vores valgforbund samlet har mistet stemmer,« sagde Ulrik Wilbek til pressen på Viborg Rådhus kort efter kl. 22.30, hvor stemmerne i Viborg var talt op.

Mandattabet skyldes, at Liberal Alliance har skiftet til valgforbund væk fra Venstre og Dansk Folkeparti over til de konservative, de radikale og Kristendemokraterne. Socialdemokratiet med den tredje borgmesterkandidat Per Møller Jensen i spidsen så længe ud til at gå et mandat frem, men beholdt deres ni pladser i byrådet. Derfor var den tidligere håndboldlandstræner langt fra klar til at opgive borgmesterdrømmen.

»Vi er stadig det største parti i kommunen, og vi synes det største parti skal gå efter borgmesterposten,« sagde en fokuseret Wilbek.

Ulrik Wilbek og Venstre havde på forhånd lavet flere scenarier for konstitueringen, alt efter resultatet fra de 74.721 stemmeberettigede i Viborg Kommune.

»Jeg har både tænkt på en plan a, plan b og sågar en plan c, hvis det går så galt. Men nu må vi afvente det endelige valgresultat,« fortalte en tydeligt spændt Ulrik Wilbek, da han afgav sin stemme i Overlundhallen i eftermiddag.

»Helt vildt«

På Viborg Rådhus var der omvendt stor glæde hos siddende borgmester Torsten Nielsen, der havde sikret sig og sit parti en fremgang på ét mandat. Han beskrev valgresultatet som et 'kanonvalg' for de konservative. Særligt i betragtning af at partiet har mistet sin store stemmesluger Søren Pape Poulsen, der forlod borgmesterposten i august 2014 for at blive konservativ formand på Christiansborg.

Torsten Nielsen, siddende konservativ borgmester i Viborg, havde god grund til at være tilfreds med valgresultatet. Han og de konservative gik ét mandat frem, og får syv ud af 31 pladser i byrådssalen i Viborg.
Torsten Nielsen, siddende konservativ borgmester i Viborg, havde god grund til at være tilfreds med valgresultatet. Han og de konservative gik ét mandat frem, og får syv ud af 31 pladser i byrådssalen i Viborg. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»Det er et helt vildt resultat for os. Og det er altid nemmere at gå ind i konstitueringsforhandlinger med et godt resultat i ryggen, men nu må vi se hvad forhandlingerne ender ud med. Men jeg går ind til konstitueringsforhandlingerne med det udgangspunkt, at jeg skal være borgmester,« lød det klart og tydeligt fra Torsten Nielsen.