Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danmark kan godt indføre et forbud mod at bære burka og niqab i det offentlige rum, hvis der er et bredt politisk ønske om det.

Men det er der ikke. Så langtfra endda.

Dansk Folkeparti kom til at flagre helt alene, da Folketinget fredag behandlede partiets forslag om et forbud. Debatten afslørede, at der er sket meget siden 2009. For fem år siden var det den store mærkesag for den daværende konservative Naser Khader.

Fredag holdt partiet sig helt væk fra folketingssalen og lod Venstres ordfører Fatma Øktem føre ordet for sig.

Det er også nye tider i Justitsministeriet.

I 2009 mente landets kronjurister, at et burkaforbud var på kant med grundloven. I dag kan det ud fra en ren juridisk betragtning godt lade sig gøre.

Det forklarede justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag i Folketinget.

Baggrunden er, at Menneskeretsdomstolen i sommer afgjorde, at det franske burkaforbud er i orden.

Derfor vil det næppe heller være på kant med grundloven at indføre et forbud mod maskering og heldækkende beklædning her i landet.

Så længe man som i Frankrig ikke udtrykkeligt skriver, at det handler om at forbyde burkaer.

Alligevel mener Mette Frederiksen ikke, at et forbud er den rette løsning.

- Ud fra problemets relativt beskedne omfang i Danmark er det et alt for stort skridt at tage at indføre et generelt forbud, siger Mette Frederiksen.

Venstres Fatma Øktem er også imod et forbud.

- Jeg er glad for at bo i et land, hvor der ikke er nogen, der fortæller mig, hvad for noget tøj jeg skal have på. I et demokrati er den personlige frihed afgørende. Herunder retten til selv at bestemme, hvordan man går klædt. Jeg havde gerne set, at ingen kvinder bærer burka. Men det er ikke mig, der skal tage den af. Det skal de selv, sagde hun og tilføjede, at hun skulle hilse fra De Konservative og sige, at partiet deler hendes bemærkninger om sagen.

Den radikale Jeppe Mikkelsen anklagede DF for at ville indføre et tøjpoliti.

Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance støttede alene et forbud mod den mentale burka. Det vil sige de bevæggrunde nogle kvinder har for at dække sig til.

Naser Khader skrev i går på sin Facebook-væg, at det var en gratis omgang for Mette Frederiksen at kritisere burkaer, når hun ikke vil lovgive imod dem.

- Jeg kan også se, at du er mere optaget af antallet (200 burka/niqab kvinder, som du mener er for få til at lovgive om), end af princippet om, at vi i et åbent demokratisk samfund skal insistere på at se vores medborgeres ansigt – og endda lovgive. Hvor mange kvinder skal bære burka/niqab, før du vil lovgive, spurgte han.

Andre læser også