Nu kradser den konservative krise så meget, at nogle K-borgmestre er begyndt at tage et emne op, der hidtil har været tabu.

De siger, det var en fejl at fyre Lene Espersen som formand og erstatte hende med Lars Barfoed.

- Det var forkert, at Lene Espersen forsvandt fra formandsposten. Hun skulle være blevet. Det havde været godt for partiet, siger Jørn C. Nissen (K) borgmester på Samsø til Berlingskes Politiko.

- Lene Espersen burde aldrig nogensinde have trukket sig. Det er den største fejl, der er blevet lavet. Hun kunne jo netop sælge budskabet, som vi har så svært ved i dag. Med hende havde vi i dag ligget på et meget højere niveau, siger Vesthimmerlands borgmester Knud Kristensen (K).

Den ringeste partiformand

Lars Barfoed er da også lige blevet kåret som den ringeste partileder af Ugebrevet A4. K-formanden klarer sig værst af alle Folketingets partiformænd. Det gjorde han sidste år, og det gør han igen i år. På 12-skalaen opnår Lars Barfoed i undersøgelsen et gennemsnit på 2,6, og det er en tilbagegang fra sidste års snit på 3,2, , viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for A4.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLE

For nylig har Lene Espersens renomme fået endnu et skud for boven ved at hun kritiseres for at have lavet en dårlig bankaftale. Efter pres fra bankdirektørerne Peter Straarup fra Danske Bank og Peter Schütze fra Nordea ændrede hun bankpakke 2, således at bankernes fremtidige kursgevinst havnede i lommerne på bankejerne i stedet for i statskassen. Men det bekymrer ikke K-borgmestrene. De mener stadig, hun kunne have gjort det bedre end Lars Barfoed.

Lene Espersen halverede tilslutningen til K fra ca. 10 pct. til ca. 5 pct., primært fordi hun begik en strategisk fejl ved at tage på ferie på Mallorca i stedet for at tage til et møde med Hilary Clinton om Arktis, og derefter ventede 60 dage med at indrømme, at det var en fejl. Problemerne med afdsløringerne  af Henriette Kjær og hendes mands svindelnumre trak også ned i partiets anseelse.

Forventningen til Lene Espersen var at hun skulle løfte Konservative fra de 10 pct., partiet fast lå på under Bendt Bendtsen, i stedet halverede hun tilslutningen. Bendt Bendtsen holdt partiet stabilt på ca. 10 pct. fra 2001-08. Det var partiet ikke tilfreds med. I velmagtsdagene under Poul Schlüter var K i 1984 oppe på 23,4 pct.

Da Lene Espersen tog over i 2008, forventedes hun at løfte partiet mod tidligere højder. I stedet halverede hun tilslutningen til 5,0 pct. og måtte selv gå af. Forventningen til Lars Barfoed var såmænd blot at stoppe styrtblødningen, men det er heller ikke lykkedes. Han er nu tæt på at have halveret partiet fra det niveau, Lene Espersen efterlod det på, fra valgresultatet i 2011 på 4,9 pct.

Og grunden til at især borgmestrene nu begynder at klage deres nød er indlysende. Der er mindre end et år til næste kommunalvalg og de frygter med rette at blive de næste ofre for den konservative nedtur.

BT var 10. november inde på samme emne i en kommentar:

'Det har altså ikke hjulpet at skifte formand, og spørgsmålet melder sig, om det overhovedet gav mening at skifte Lene Espersen ud. Hendes ’synd’ – at blive væk fra mødet med Hillary Clinton – var vel overskuelig. Det var meget dumt at vente 60 dage med at undskylde, men var det nok til en fyreseddel'

'I øvrigt viste det sig hurtigt, at hun rejste mere end forgængeren Per Stig Møller, men det havde ingen betydning for vælgernes bedømmelse. I øjeblikket er SF ude i en lignende øvelse, hvor formanden går af for at stoppe partiets styrtblødning, men bliver på udenrigsministerposten – foreløbig uden positiv effekt.'

'Pressen er gået meget hårdt til både Lene Espersen og Villy Søvndal, og internt i partiledelserne har man ikke haft is i maven. Det havde måske givet mere mening, hvis både Lene Espersen og Villy Søvndal havde droppet udenrigsministerposten, havde taget ansvar, var blevet som ledere og havde prøvet at knække kurven,' skrev BT.

Professor Ditlev Tamm siger til Berlingske:

- Siden Poul Schlüter og Hans Engell er det ikke lykkedes at finde en person, som man har kunnet samles om, og som har kunnet hamle op med Venstre.

Siden Schlüter trådte tilbage, har der været syv politiske ledere og formænd for partiet.

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i BT onsdag