Kulturminister Joy Mogensen (S) har bedt TV 2 komme med en redegørelse i sagen om en falsk historie, der blev bragt i forbindelse med det grønlandske valg.

Det fremgår af et ministersvar til Folketingets kulturudvalg.

Sagens kerne er en historie, der blev publiceret på TV2s nyhedssite få dage før valget 6. april. I artiklen blev der fremsat en række udokumenterede beskyldninger mod Múte Egede, der er formand for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, der stod til en valgsejr.

Artiklen beskrev blandt andet, hvordan toppolitikeren havde været inhabil i to sager, hvor han selv havde haft store økonomiske fordele af. Egede fik aldrig forelagt historien.

I ministersvaret understreger Joy Mogensen, at hun finder hele sagen »meget alvorlig.«

Den falske historie omhandlede sager om toppolitikeren Múte Egedes påståede inhabilitet i en række sager.
Den falske historie omhandlede sager om toppolitikeren Múte Egedes påståede inhabilitet i en række sager. Foto: Emil Helms
Vis mere

»Jeg kan som minister ikke blande mig i uafhængige mediers konkrete redaktionelle dispositioner. Men jeg har på baggrund af sagens alvor og spørgerens anmodning bedt TV 2's bestyrelsesformand om en nærmere redegørelse for sagen,« skriver kulturministeren.

TV 2 måtte efter kort tid trække historien tilbage og har beklaget, at den nogensinde blev bragt.

Det er blevet afdækket, hvordan journalister på TV 2 følte sig presset af en redaktør til at skrive historien om den grønlandske toppolitiker, og at kilder allerede inden publicering var advaret om, at historien ikke holdt vand.

TV 2 har efterfølgende igangsat en intern undersøgelse af hele forløbet, men allerede nu har den ansvarlige redaktør, nyhedsdirektør Ulla Østergaard, fratrådt sin stilling som direkte konsekvens.

Múte Egede, der endte med at vinde valget og blive landsstyreformand i Grønland, mener selv, at historien var plantet for at påvirke valgets udfald.

Allerede nu har den ansvarlige redaktør, nyhedsdirektør Ulla Østergaard, fratrådt sin stilling som direkte konsekvens af den falske historie.
Allerede nu har den ansvarlige redaktør, nyhedsdirektør Ulla Østergaard, fratrådt sin stilling som direkte konsekvens af den falske historie. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Det er Enhedslistens Søren Søndergaard, der har krævet kulturministeren på banen. Han erklærer sig tilfreds med, at en redegørelse nu er på vej.

»Det er godt, a det bliver taget alvorligt. Det her er en enormt principiel sag, hvor TV 2 muligvis kan klandres for at have forsøgt at påvirke et demokratisk valg med falske historier. Det skal undersøges til bunds,« siger han til B.T.

Han understreger, at han forventer en undersøgelse, der gør det fuldstændig klart, hvordan historien er blevet til og på hvilket grundlag.

»Hvis ikke det kan forklares helt klart, så må det i sidste ende udløse en uvildig undersøgelse,« fastslår Søren Søndergaard.

Hos TV 2 har nyhedsdirektør Ulla Pors afvist, at der har ligget et ønske om at påvirke valget fra mediets side.

»Ud fra det, jeg har undersøgt på TV 2, så er det ikke nogen, der er lavet den her fejl med vilje,« sagde Ulla Pors i juni i programmet 'Presselogen' på TV 2 News.