Enhedslistens principprogram bliver tidligst skrevet om til maj næste år. Parolerne om magtovertagelse af private virksomheder, nedlæggelse af politi og militær samt fratagelse af den herskendes klasses magtmidler ved hjælp af en mobiliseret og velorganiseret arbejderklasse får altså lov til at stå lidt endnu.

- Den beslutning skal træffes på vores årsmøde i maj, siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Johanne Schmidt-Nielsen forklarede i et interview med B.T. 2 september, at partiets politiske principprogram skulle skrives om. B.T. spurgte særligt ind til et afsnit ved navn ’Revolutionens nødvendighed’, som handler om opgøret med kapitalismen og ’den herskende klasse’, når Enhedslisten og socialisterne har overtaget magten.

Programmet lyder blandt andet:

- Den herskende klasse vil bruge alle midler, fra økonomisk sabotage til voldelig undertrykkelse for at forhindre en sådan udvikling. Derfor er det nødvendigt at gennemføre en revolution - i betydningen et gennemgribende systemskifte, hvor en mobiliseret og velorganiseret arbejderklasse og dens allierede fratager den herskende klasse de enorme magtmidler, den reelt bestyrer i dag.

Overtagelse af virksomheder

Programmet beskriver hurtigt derefter, at det blandt andet drejer sig om overtagelse af private virksomheder og økonomiske nervecentre.

Men selv om programmet måske kan frembringe lidt svedpletter hos ’den herskende klasse’, så må de væbne sig med tålmodighed. Revolutionen bliver ikke droppet før til næste sommer.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide at skrive programmet igennem, men den beslutning skal træffes på vores årsmøde til maj, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hvad skal så skrives om?

- Det er også op til vores medlemmer at beslutte det på mødet. På mødet vil vi beslutte, om det skal skrives om, hvad der skal skrives om, og hvem der skal skrive det om, forklarer Johanne Schmidt-Nielsen.

Siden B.T.s interview med Johanne Schmidt-Nielsen har adskillige af partiets hovedkandidater lagt afstand til partiets principprogram. Herunder også et afsnit om, at politiet og militæret skal nedlægges.

- Vi ønsker, at militær og politi skal skrues ned på laveste blus. Men selvfølgelig ønsker vi ikke at afskaffe disse instanser fuldstændigt. Vi skal bruge politiet, så folk overholder færdselslovene og andre vigtige forhold. Det må være nogle meget gamle sætninger, som trænger til at blive støvet gevaldigt af, siger den nyvalgte Henning Hyllested fra Esbjerg til jp.dk.

Gammeldags retorik

Christian Juhl, Enhedslistens spidskandidat i Kreds Sjælland, så også gerne programmet skrevet om.

- Programmet lyder som 70’er-retorik, så jeg ser gerne, at den yngre generation i partiet skriver det om. Men det, som vi forstår ved revolution, er bare endnu mere demokrati. Vi så gerne, at udvindingen af olie i Nordsøen blev nationaliseret. Det måtte Mærsk så finde sig i mod passende erstatning, siger han til B.T. 7. september. Han forklarer,  men ved at staten annekterer virksomheden og betaler erstatning.

- Det er jo ikke anderledes, end når en kommune overtager en privat grund, hvis der skal anlægges en motorvej. Det er fuldt lovligt, når man betaler erstatning. Sådan en erstatning kunne Mærsk så også få, forklarer Christian Juhl, som afviser, at overtagelsen vil ske ved vold.

Kæmpe erstatning

Den danske stat skulle så udrede 193 mia. kr. til den aldrende skibsreder. Det er det beløb, som A.P. Møller-Mærsk gruppen i februar offentliggjorde som sin egenkapital og dermed firmaets værdi.

Lars Hovbakke Sørensen, valgforsker og lektor ved Københavns Universitet, tror ikke, at danskerne har fokuseret på Enhedslistens politik, da de tildelte dem 12 mandater ved valget i torsdags.

- Selvfølgelig har Johanne Schmidt-Nielsen en enorm tiltrækningskraft. Men et langt større, men overset punkt, er, at mange unge har stemt på Enhedslisten. De kan ikke huske den kolde krig, så for dem vejer emner som revolution og kommunisme ikke særlig tungt, siger Lars Hovbakke Sørensen.