Johanne-effekten giver fremgang til Enhedslisten, men mange af partiets nye vælgere ved reelt ikke, hvad venstrefløjspartiets politik går ud på.

De flygter fra SF og kan godt lide Johanne Schmidt-Nielsen, men derudover kender mange af Enhedslistens nye vælgere ikke meget til partiets politik.
 
Det billede tegner sig af mange af de vælgere, der den seneste tid er strømmet til Enhedslisten.
 
Det lille venstrefløjsparti står til at få en markant fremgang ved valget på torsdag, men mange af de nye sympatisører kender ikke særligt meget til, hvad partiet står for, mener flere eksperter.  Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen mener, at der venter intet mindre end en politisk revolution, hvis Enhedslisten brager ind i Folketinget med et rekordantal mandater.

- Et rekordstort Enhedslisten er tæt på at være det værste mareridt for Helle Thorning og Villy Søvndal. Kommer SF i regering, vil Villy Søvndal få kritik af Enhedslisten hver eneste gang, han bliver tvunget til at lave et kompromis. Men også for Thorning i rolle som ny regeringschef vil det blive uhyre besværligt at håndtere Enhedslisten. Det kan gøre en ny regering meget sårbar og ustabil, siger han i en kommentar på b.dk

Mandag viste en afstemning på bt.dk da også, at det først og fremmest er Johanne-effekten, der slår igennem. Derudover har det stor betydning, at SF nærmest har forlovet sig med S.

Næsten 37.000 læsere svarede på, om Enhedslistens fremgang er et tegn på en venstredrejning i samfundet. 55 pct svarer nej. De mener, at fremgangen skyldes partiet politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og at mange ikke aner, hvad partiet reelt står for.

32 pct. mener, det handler om, at SF ikke er så røde mere, og kun 14 pct. ser fremgangen som et tegn på, at socialismen er på fremmarch igen. Samtidig vejrer Enhedslistens bagland morgenluft. Her er der flere røster, der allerede nu kræver, at folketingsgruppen vælter Thorning, hvis hendes politik er det mindst blå.  Faktisk skal partiet stå så hårdt på sin egen linje, at Thorning enten må opfylde ultimative socialistiske krav eller finde sig i, at hun bliver væltet af støttepartiet.

B.T. har flere gange forsøgt at fange Johanne Schmidt-Nielsen for at få hendes kommentar til sagen, men hun har ikke ønsket at udtale sig om paradokset.

Valgforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole mener dog ikke, at de mange nye uprøvede folketingspolitikere bliver noget problem.

- Det er klart, at der vil være en tilvænningsfase, som der altid er, når der kommer nye ansigter ind. Samtidig vil man også forholde sig til den politiske virkelighed. Nu har man i ti år levet med en borgerlig regering, som man på ingen måde har været tilfreds med, og nu er der mulighed for at få en rød regering. Jeg tror på ingen måde, at Enhedslisten vil sætte en rød regerings liv på spil for at få rendyrket socialisme, siger han og understreger, at man forstår noget andet ved udtrykket 'rendyrket socialism' i dag, end man gjorde tidligere. 

- Jeg tror, at man på konkrete områder vil se, at Enhedslisten vil gå ind og presse på. Det bliver ikke de store fanfare og paroler, der bliver kørt frem, siger Roger Buch.  HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR