Udtalelsen om, at det er dumme mennesker, som spiller Lotto, stempler danskerne, siger leder for Center for Ludomani.

Hver uge spiller 800.000 danskere Lotto. Men ifølge Liberal Alliances Joachim B. Olsen er de dumme mennesker, det siger han i et interview med Børsen.

Spiller du Lotto?
»Nej. Det er en skat for dumme mennesker. En ekstra skat,« siger Joachim B. Olsen til Børsen.

Størstedelen af Lotto er ejet af staten, derfor går Lotto's overskud til seks ministerier, som fordeler pengene. De penge bliver blandt andet brugt på sportsforeninger, velgørenhed og kulturarrangementer. Sidste år gik 1,1 milliarder til sådanne formål. Den tidligere tv-vært Ole Stephensen har skrevet en bog om dem, som rent faktisk var en af de heldige Lotto-millionærer. Han forstår ikke Joachim B. Olsens udtalelse.

»De mennesker jeg mødte, da jeg lavede bogen, var ikke dumme. Faktisk var deres holdning, at de ikke regnede med at vinde så mange penge, men så støttede man i hvert fald noget godt. Man spiller Lotto i håb om at vinde, selvom risikoen for at vinde er uendelig lille. Men det vidunderlige ved at Lotto er, at man kan bruge en hel uge på at planlægge, hvad man skal bruge pengene til. Den glæde er enorm stor ift. den korte skuffelse,« siger Ole Stephensen.

Center for Ludomani er heller ikke begejstret for Joachim B. Olsens kommentar. Michael Bay Jørsel, centerleder ved Center for Ludomani, siger, at Lotto-spil er en helt uskyldig fornøjelse, som mange bruger.

»Det er at stemple den danske befolkning som dumme. Hr og Fru Danmark ved godt, at chancen for at vinde Lotto er lille. Jeg synes ikke, folk er dumme. Jeg synes tværtimod, det er en dum udtalelse at komme med,« siger Michael Bay Jørsel.

Ole Stephensen.
Ole Stephensen. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

30 procent af overskuddet fra Lotto og andre lotterier fra Dansk Lotteri Spil går til sportsforeningerne. Joachim B. Olsen har selv deltaget i OL i kuglestødning og har inden sin politiske-karriere befundet sig i sportsudøvernes arena. Han har altså måske været en af dem, som har nydt gavn af danskernes ‘dumhed’. Derfor undrer Ole Stephensen sig over, at Joachim B. Olsen siger, at de er dumme.

»Jeg er enig i, at det er skat. Det er et tilskud til vores fælleskasse, men i den grad også til sporten. Man kan godt mene, at det er dumme mennesker, som støtter så noget. Men det undrer mig, hvis Joachim B. Olsen mener det. For så har han jo levet det meste af sit liv på basis af dumme mennesker,« siger Ole Stephensen.

Chancen for rent faktisk at vinde den store gevinst er lille, alligevel blev 150 danskere millionærer sidste år ved at spille Lotto og andet fra Dansk Lotteri Spil.

Joachim B. Olsen har ikke lyst til at uddybe kritikken overfor BT.

'Her er min kommentar: BT har tydeligvis for mange journalister ansat, når de ikke har noget vigtigere at beskæftige sig med,' skriver Joachim B. Olsen.