Lyt til artiklen

Der er lagt i kakkelovnen til en regering hen over midten.

Men selvom regeringsdannelsen er i fuld gang, ser det ikke umiddelbart ud til, at Moderaterne bliver lukket ind i varmen på trods af formand Lars Løkke Rasmussens ønske om et opgør med blokpolitikken.

I stedet ser det ud til, at Lars Løkke må stå ude i vinterkulden med sit uprøvede folketingshold og kigge længselsfuldt på Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann (V), der varmer sig ved samme kamin.

Moderaternes folketingsmedlemmer er 'glade amatører,' lyder den benhårde vurdering fra B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen.

Løkkes hold har været under beskydning både under og efter valget, hvilket heller ikke hjælper på lysten til at invitere dem ind i regeringsstuen.

Partiets spidskandidat i Københavns Storkreds, Jon Stephensen, er for eksempel blevet afsløret i at have forsøgt at presse en medarbejder til at melde sig rask fra en stresssygemelding.

Som teaterdirektør tilbød han ifølge skuespiller Coco Hjardemaal hende 5.000 kroner for at gå på scenen, selvom hun var sygemeldt, skrev Zetland under valgkampen.

Senest har Jyllands-Posten i denne uge afdækket, hvordan det nyvalgte folketingsmedlem Kristian Klarskov ikke er den succesfulde iværksætter, som han selv og partiet har ført ham frem som.

Klarskov har i stedet en række firmaer med meget kort levetid, blodrøde regnskaber og en enkelt konkurs på cv’et. Han valgte efter Jyllands-Postens afsløring at nedlægge sit mandat. Klarskov nåede således kun at være medlem af Folketinget i 23 dage.

B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen peger i B.T.s podcast ‘Slottet & Sumpen’ på, at man i Klarskovs hurtige exit i politik også finder svaret på, hvorfor Moderaterne nok ikke skal forvente at blive inviteret med i regering:

»Hvis vi skal tage den her exit op på et højere niveau, siger det noget om, hvorfor Mette Frederiksen og Jakob Ellemann er meget tilbageholdende med at tage Moderaterne med i regering.«

»Netop fordi Lars Løkke sidder i spidsen for en gruppe af helt grønne medlemmer af Folketinget, hvor der kan dukke alt muligt op. De er på ingen måde blevet testet,« siger Joachim B. Olsen.

Så det kan godt være, at Løkke har overrasket med antallet af stemmer og mandater, men han har ikke formået at få nok erfarne kræfter med i partiet.

»Det siger jo noget om det her parti, der har fået en ret central rolle i dansk politik, men som er fyldt med de glade amatører.«