Lyt til artiklen

Analyse: Radikale Venstre står i en umulig situation midt i den højspændte internationale krise.

Radikale Venstre har fået en gylden mulighed for at droppe deres ultimative krav om valgudskrivelse senest 4. oktober, som de stillede, efter Minkkommissionen afleverede sin rapport.

Men i går meldte politisk leder Sofie Carsten Nielsen ud, at situationen med sabotage af gasledninger i Østersøen ikke ændrer på partiets krav om valg.

Siden valget i 2019 har Radikale Venstre været både frustrerede og vrede over ikke at være i regering.

Det strider ganske enkelt mod partiets selvforståelse blot at være støtteparti til en regering.

Det er al ære værd, at Radikale Venstre ønsker at tage ansvar og søger den ultimative indflydelse, og den får man i politik ved at være i regering.

Men i en situation, hvor krigen i Ukraine tilsyneladende er rykket helt tæt på dansk territorium, så virker det i mange vælgeres øjne upassende og selvcentreret, at Radikale Venstre ikke engang overvejer, om deres regeringsambitioner bør vige for at give regeringen optimale arbejdsbetingelser i en højspændt sikkerhedssituation.

Omvendt, hvis de dropper deres krav om valg nu og falder til patten, så vil partiet miste al troværdighed – og faldende troværdighed er lig med faldende opbakning hos vælgerne.

Radikale Venstre har altså med deres ultimative krav bragt sig i en situation, hvor lige meget hvad de gør, så vil de virkelig pisse nogle vælgere af.

Det er altså en lose-lose-situation for Radikale Venstre.

Men partiet ligger, som de har redt.