Finansminister Nicolai Wammen strålede som en sol, da han tirsdag ved middagstid fremlagde regeringens længe ventede 2030-plan for dansk økonomi.

Med god grund, vurderer B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

»Det var en klar socialdemokratisk sejr. 2030-planen blotlægger, at regeringen vil lade det offentlige forbrug stige med 1,4 procent om året. Det er dobbelt så meget som det såkaldte demografiske træk,« siger han.

Det demografiske træk dækker over, at der i 2030 skal være samme serviceniveau som nu, selvom der både vil være flere plejekrævende ældre og flere børn, der skal passes i daginstitutioner.

Regeringen vil altså ikke alene fastholde det nuværende serviceniveau i 2030, men tilføre adskillige milliarder ekstra til offentlige service, herunder sundhedssektoren.

»Det overordnede billede er, at der fremover vil blive brugt mange, mange flere penge i den offentlige sektor. Det er en gigantisk socialdemokratisk sejr,« siger Joachim B. Olsen.

Omvendt er 2030-planen ifølge Joachim B. Olsen et kæmpe nederlag for Venstre.

»Regeringens 2030-plan beslaglægger en meget stor del af det økonomiske råderum til offentligt forbrug. Det betyder, at der i fremtiden er et meget lille råderum til skattelettelser og afgiftsnedsættelser,« siger han og fortsætter:

»Det helt grundlæggende slagsmål mellem Venstre og Socialdemokratiet de seneste 10-15 år har været størrelsen på det offentlige forbrug. Og nu lander man med en 2030-plan, som er klar socialdemokratisk kernepolitik. Det stiller Venstre ekstremt dårligt.«

Lyt til podcasten 'Slottet & Sumpen' her: