Enhedslisten plejer ikke at rejse sig for Kongehuset, men noget har ændret sig efter tronskiftet. 

Mandag rejste partiets medlemmer sig for kongefamilien i Folketingssalen.  

»Enhedslisten plejer ikke at komme ind i salen, før kongefamilien er ankommet. På den måde behøver de ikke rejse sig,« fortæller B.T.s poilitiske kommentator, Joachim B. Olsen. 

Det skyldes, at Enhedslisten er erklærede republikanere. 

Det vil sige, at de ikke mener, der bør være et kongehus. 

Men noget har ændret sig, og det skyldes ifølge Joachim B. Olsen, at Enhedslisten gerne vil appellere til flere vælgere, end de gør nu. 

»Pelle Dragsted har sagt, at Enhedslisten skal være et parti for almindelige danskere, og så nytter det ikke noget at have en adfærd overfor Kongehuset, som den almindelige dansker opfatter som provokerende, umoden eller barnlig.«

Joachim B. Olsen mener derfor, at Enhedslisten ageren mandag skal ses som et forsøg på at ændre en adfærd, som mange danskere har opfattet som pjattet. 

Enhedslistens politiske ordfører, Pelle Dragsted, sætter her ord på, hvorfor han rejste sig for kongefamilien, da den kom ind i Folketingssalen.  

»Jeg har ikke noget problem med at vise høflighed overfor Folketingets gæster – heller ikke kongefamilien. Og der var jo også tale om et farvel og tak-arrangement for Dronningen, som jo har passet sit job flot i mange år,« siger Pelle Dragsted til B.T. og tilføjer: 

»Helt ærlig, så er de her symbolske ting ikke så afgørende for mig. Jeg bliver hverken mere eller mindre republikaner ved at rejse mig op i dag.«

»Jeg anerkender jo også, at der er et stort flertal af danskerne, der bakker op om monarkiet, og at det jo er afspejlet i vores grundlov. Det synes jeg også, man skal vise respekt for i sådan en situation.«