»Man må bare sige, at den her regering gør sig meget sårbar for beskyldninger om magtfuldkommenhed,«

Sådan lyder ordene fra B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen efter, at den spritnye regering igen afviser at undersøge en sag, som regeringspartierne Moderaterne og Venstre ellers gik til valg på at nå til bunds i.

Denne gang drejer det sig om den fængslede Ahmed Samsam, der trods løfter fra alle tre regeringspartier ikke er en del af en kommende undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Vi er ude i et tredobbelt løftebrud,« siger Joachim B. Olsen.

Ahmed Samsam fik i 2018 en terrordom i Spanien for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat under flere rejser til Syrien.

Men ifølge flere danske medier, heriblandt Berlingske og DR, arbejdede Ahmed Samsam under sine rejser som agent for Politiets Efterretningstjeneste, PET, og Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, hvor en af hans opgaver at videregive oplysninger om danske syrienkrigere.

Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget nedsætte en kommission, som skal undersøge hjemsendelserne af medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste. Men altså ikke Samsam-sagen.

»Regeringen har ikke fundet anledning til at nedsætte en undersøgelseskommission om det specifikke spørgsmål. Og det har jeg ikke yderligere at føje til,« sagde den nye justitsminister Peter Hummelgaard (S) torsdag til Ritzau.

Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Han havde ikke yderligere at tilføje, da journalister spurgte ind til, hvorfor og hvordan man var kommet frem til det.

»Når man dropper alle de her undersøgelser, så kan der nemt tegnes et billede af at det her er en magtfuldkommen regering. Med magtpartier, der bruger den magt til at komme omkring den her slags ting,« siger Joachim B. Olsen og henviser blandt andet til Venstre og Moderaternes beslutning om heller ikke at kræve en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens ageren i Minksagen.

Ligesom undersøgelsen af Ahmed Samsam var det også noget, begge partier gik til valg på.

»Det må særligt gøre ondt på Venstre, der turnerede med at kalde den tidligere socialdemokratiske regering for magtfuldkommen, når de nu selv viser sig at være det,« siger Joachim B. Olsen.