nStatsminister Mette Frederiksen, økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og resten af SVM-regeringen står med Folketingets åbning tirsdag klokken 12 ved porten til en svær politisk sæson.

Sådan lyder vurderingen fra B.T. politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

Her sætter han ord på regeringens tre største udfordringer i det nye folketingsår, der som altid indledes første tirsdag i oktober.

Efter lang tids tøven og grublerier har Joachim B. Olsen også fundet én politisk dagsorden, der rigtig turneret kan blive en vindersag for regeringen. Men først regeringens tre største udfordringer:

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T. 
Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.  Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Udfordring nummer 1:

»Den helt store udfordring er simpelthen fortællingen om den her regering. Det er en regering, der er historisk langt bagud i meningsmålingerne. Regeringen har mistet vælgernes opbakning meget, meget hurtigt. Det bliver en meget stor udfordring for regeringen at få vælgerne til at købe ind på den nye fortælling, der handler om, at vi mangler arbejdskraft i Danmark,« siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

»Det er en meget svær opgave. Det er deres nye krisefortælling. Den første krisefortælling har de mere eller mindre selv aflivet. Den handlede om, at der trak mørke skyer ind over dansk økonomi og om den høje inflation. Men så fandt finansminister Nicolai Wammen 20 milliarder ekstra i statskassen, og inflationen er ved at komme under kontrol, så nu har regeringen brug for en ny fortælling at stå på. Men det bliver en meget svær opgave at få vælgerne med på den fortælling, og vælgerne begynder måske også spørge sig selv: Hvorfor er det så nødvendigt med den her regering hen over midten?«

Udfordring nummer 2:

»CO₂-afgiften på landbruget kommer også til at volde regeringen store problemer. Skal afgiften ligge på oksekødet ude i køledisken i supermarkedet, eller skal den ligge på producenterne, altså på landmændene. Den bliver især svær for Venstre, som allerede lider i meningsmålingerne. I den seneste Gallup-måling står Venstre til under 10 procent. Det er den laveste vælgeropbakning i 40 år! Og så ligger der oveni den her bombe af en CO₂-afgift på landbruget og venter,« påpeger Joachim B. Olsen.

Afskaffelsen af store bededag gjorde især ondt på Socialdemokratiet. Nu kan CO₂-afgiften på landbruget og dermed Venstres kernevælgere ifølge Joachim B. Olsen ramme Venstre lige så hårdt.

»Andre partier står klar til at samle Venstre-vælgerne op, så det bliver en stor udfordringen for regeringen og især Venstre at få landet aftalen om CO₂-afgiften på landbruget.«

Udfordring nummer 3:

»De varslede skattelettelser kan blive et problem for regeringen. Det er Venstres helt store slagnummer i den her regering. Men hvis det ender med, at Venstre ikke bliver belønnet af vælgerne for skattelettelserne, og Socialdemokratiet bliver straffet – og det er der en risiko for – så kan skattelettelserne ende som en tabersag for regeringen,« siger Joachim B. Olsen.

Vi vender nu blikket mod politiske dagsordener, hvor regeringen kan hive nogle sikre point hjem.

Der bliver helt stille i røret.

Joachim B. Olsen tøver længe. Han kan faktisk ikke komme op med nogle sager, der ligger lige til højrebenet for regeringen. Han lægger på, men ringer igen efter 10 minutter.

Regeringens slagnummer:

»Hvis jeg skal nævne én ting, der kan blive en vindersag for regeringen, kunne det måske godt være folkeskolen. Utilfredsheden med den gamle folkeskolereform er afgrundsdyb hos mange vælgere. Så hvis regeringen formår at fjerne de værste tidsler fra den gamle folkeskolereform med meget lange skoledage, og der måske kommer noget mere praktik ind for måske især drengene, så har de en chance for at vinde nogle point hos vælgerne,« siger Joachim B. Olsen og tilføjer:

»Og så er Mattias Tesfaye den rigtige mand at have i spidsen for det projekt. Så hvis jeg skal nævne en ting, så kunne det godt blive en succeshistorie for regeringen.«

Lyt til B.T.s politiske podcast Slottet & Sumpen med Anne Kirstine Cramon og Joachim B. Olsen.