Den historisk upopulære SVM-regering har – igen igen- brug for at sætte en ny dagsorden. 

Tirsdag morgen landede en ny katastrofemåling for regeringen, der lige nu er meget, meget langt fra at kunne blive siddende, hvis der var valg i morgen.

I sin tale til den officielle åbning af Folketinget tirsdag forsøgte statsminister Mette Frederiksen så at sætte en ny, mere positiv dagsorden. 

Denne gang er det folkeskolen, som statsministeren har store planer med.

Det blev en blandet succes, lyder dommen fra B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

Faktisk endte den socialdemokratiske statsministers visioner for folkeskolen med at lyde som en kopi af forslagene fra en tidligere undervisningsminister – fra Liberal Alliance. 

»Folkeskolen er ikke noget, der er blevet talt meget om i den her valgperiode. Mette Frederiksen slår i talen ind på, at hun vil sætte folkeskolen fri. Fri fra bindende mål og krav. Der bliver jeg bare nødt til at sige, at hun lyder fuldstændigt som et ekko af Merete Riisager,« siger Joachim B. Olsen. 

Merete Riisgager var undervisningsminister i VLAK-regeringen fra 2016-2019, samtidig med at Joachim B. Olsen selv sad i Folketinget. 

Og netop Riisagers store fokus på at sætte folkeskolen fri lægger Mette Frederiksen sig meget tæt op ad.

»Hun taler vitterligt på præcis samme måde om folkeskolen som Riisager. Det er også meget de samme forslag, Mette Frederiksen kommer med, altså de her bindende mål, der skal væk. Hele den del tror jeg godt kan være en vindersag for Mette Frederiksen, fordi det er noget, folk kan se fornuften i,« siger han. 

https://www.bt.dk/politik/statsministeren-opfordrer-aula-foraeldre-lad-laererne-bestemme

Men er folkeskolen ikke også et emne, som lidt trængte politikere hiver op af hatten, når de mangler et emne, som man med sikkerhed ved, at mange danskere går op i? 

»Det er ikke vildt originalt, nej. Men ja - det er noget, som rigtig mange danskere går op i, og som mange forældre har frustrationer over, så på den måde er det udmærket set,« siger Joachim B. Olsen. 

Samtidig hæfter Joachim B. Olsen sig ved, at Socialdemokratiet under Mette Frederiksen ofte ender med at bruge mange kræfter på at gøre op med politik, de selv har været med til at vedtage og indføre. 

Han nævner som eksempel, at det var Socialdemokratiet, der i sin tid lavede den siden meget udskældte folkeskolereform, og at den blev vedtaget mens Mette Frederiksen var minister i Thorning-regeringen fra 2011-2015.  

Derudover brugte Mette Frederiksen også tid på at tale om noget, hun har gjort ofte den seneste tid, nemlig at penge ikke kan løse alle problemer i den offentlige sektor, og at skattelettelser ikke står i modsætning til velfærd. Et slogan, Socialdemokratiet ellers har brugt flittigt siden 2007. 

Derudover er det kendetegnende for talen, at Mette Frederiksen er god til at tale meget om ting på en måde, som de færreste for alvor kan være uenige i, mener Joachim B. Olsen. 

Eksempelvis at det er vigtigt med fokus på mere bæredygtige energikilder. 

»Derudover er hun god til at komme med problemformuleringen, mens det halter mere med de konkrete svar. Når hun for eksempel taler om, at det er afgørende at skære ned på bureaukratiet, mens der er kommet rekordmange administrativt ansatte i hendes tid, hænger tingene bare ikke sammen,« siger han. 

Samtidig var den kunstneriske udførelse af talen ikke helt på Mette Frederiksens normalt ret høje niveau.

»Det var ligesom lidt mere mat, og der var ikke helt den samme respons fra de andre i salen, som der plejer at være. Og så faldt hende idé med at bruge et dilemma fra Sara & Monopolet også lidt til jorden. Skal vi give stjerner, er vi på tre stykker – en blød middelkarakter,« siger Joachim B. Olsen. 

Lyt til B.T.s politiske podcast Slottet & Sumpen med Joachim B. Olsen og Anne Kirstine Cramon.