Med Jens Stoltenbergs forlængelse som Natos generelsekretær, forbliver Mette Frederiksen statsminister i Danmark. 

B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen forklarer, at der er én ting, som Mette Frederiksen ikke kan holde til i den forbindelse. 

Hverken Socialdemokratiet, Mette Frederiksen eller regeringen kan holde til et år mere med spekulationer om, hvorvidt Mette Frederiksen er på vej til Nato eller ej. 

»Hun er nødt til at banke alle spekulationer ned om det nu og på det kraftigste afvise, at hun på nogen måde har tænkt sig at tage det job, når det bliver ledigt 1. oktober næste år,« siger Joachim B. Olsen.

Han forklarer, at det tærer på magten, hvis der hele tiden er spekulationer om den øverste chef er på vej væk. 

»Der er jo den formelle magt og den uformelle. I den uformelle ligger din troværdighed. Det handler om at være til stede og have styr på, hvad der foregår. Det er vigtigt som statsminister. Man kan ikke blive ved med at søge væk,« siger Joachim B. Olsen.

Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator, B.T. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Vis mere

Han hælder til, at Mette Frederiksen nu for altid er udelukket fra at blive Natos generelsekretær. Han forklarer, at der dog er to scenarier. 

»I det første scenarie er Mette Frederiksen af den ene eller anden grund fundet for let, og derfor er Stoltenberg blevet bedt om at blive et år ekstra,« siger Joachim B. Olsen.

I det andet scenarie er Mette Frederiksen stadig kandidat, men på grund af især den aktuelle situation i Ukraine er det blevet fundet mest hensigtsmæssigt ikke at skifte generalsekretær lige nu. 

»Jeg vil så samlet sige, at jeg tænker ikke Mette Frederiksen er kandidat mere. Er hun fundet for let, så får hun ikke jobbet,« siger Joachim B. Olsen og fortsætter:

»Hvis det er scenarie nummer to, så er vi ude i, at hun skal gå rundt i det et helt år mere. Og det kan hverken regeringen eller Socialdemokratiet holde til, netop fordi hun vil tære på sin uformelle magt i både regeringen og Socialdemokratiet,« siger Joachim B. Olsen. 

I forbindelse med hele snakken om, at Mette Frederiksen muligvis smuttede til Nato, er gamle kaffeklubber og grupperinger begyndt at røre på sig igen i Socialdemokratiet. Nogle begyndte at tale om Nicolai Wammen som næste formand, andre om Peter Hummelgaard. 

»Den snak skal Mette Frederiksen have lagt fuldstændig ned nu. Det er også derfor, at det ikke går med et år mere med spekulationer om, hvorvidt Mette Frederiksen skal til Nato,« siger Joachim B Olsen.