Venstre kæmper med at overbevise deres vælgere om det kloge i at være gået i regering med ærkefjenderne Socialdemokratiet - og det går mildest talt ikke godt.

De seneste uger har budt på katastrofale meningsmålinger på under 10 procent til det tidligere så store borgerlige folkeparti.

Venstres hovedargument for at gå i med i SVM-regeringen har været »indflydelse« og »politiske resultater«.

Og partiet kan da også henvise til nogle enkelte borgerlige sejre i denne valgperiode. Venstre fik for eksempel stoppet tvangsfordeling af gymnasieelever og gennemført en liberalisering af postmarkedet.

Men i den overordnede økonomiske politik, så er det svært at få øje på det store Venstre-aftryk.

Det er vokseværket i det offentlige forbrug et godt eksempel på.

Faktisk stiger det offentlige forbrug næste år med 2,1 procent, hvilket i historisk sammenhæng er ganske højt.

En del af forklaringen er øgede forsvarsudgifter, men selv fraregnet dem, så vokser det offentlige forbrug med cirka 1,4 procent næste år.

Det offentlige forbrug stiger altså markant ud over det såkaldte demografiske træk, altså det forhold at der kommer flere plejekrævende ældre. Det demografiske træk er ifølge Finansministeriet nemlig kun på 0,4 procent i 2024.

Finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) præsenterer regeringens finanslovsforslag.
Finansminister Nicolai Wammen (S), økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) præsenterer regeringens finanslovsforslag. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

På et pressemøde i forbindelse med regeringens finanslovsforslag for 2024 afbrød finansminister Nicolai Wammen (S) mit spørgsmål til Venstre-formand Jakob Ellemann Jensen og kom dermed sin økonomiminister til undsætning:

Jakob Ellemann, du har tidligere ment, at det offentlige forbrug ikke skal stige. Lægger du nok pres ind i regeringen for at sikre dig, at skattekronerne bliver brugt effektivt?

»Nej, nej, nu stopper det! Det kan jeg forsikre dig, at han gør!« svarede Nicolai Wammen, som du kan se i videoen øverst i artiklen.

Det er selvfølgelig et helt legitimt politisk valg at øge det offentlige forbrug, som regeringen gør nu. Det harmonerer bare ikke særlig godt med Venstres fortælling.

Der er trods alt tale om et parti, som i mange år mente, at det offentlige forbrug slet ikke skulle stige, men at den offentlige sektor skulle køre længere på literen.

Derfor er det svært at udlægge den store stigning i det offentlige forbrug som andet end et eklatant politisk nederlag til Venstre.

 Lyt til B.T.s politiske podcast 'Slottet & Sumpen' herunder: