Lyt til artiklen

»Et kæmpe nederlag« lød den umiddelbare reaktion fra Joachim B. Olsen på Radikales farvel til regeringsforhandlingerne.

Men så begyndte han at lytte lidt på vandrørene, til antennen på toppen af hans hoved og måske endda til stemmerne derinde. I hvert fald hører han fra kilder, at det hele måske ikke er så ligetil og udramatisk, som det lyder.

Radikale er som bekendt ude af forhandlingerne og ifølge politisk leder Martin Lidegaard, så handler det om, hvor langt de andre vil strække sig på børne- og ungeområdet samt klimapolitikken.

Men det er ikke helt det, B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, hører, når han lytter til de famøse vandrør.

Først og fremmest lyder det til, at den relativt nyvalgte politiske leder, Lidegaard, er blevet underkendt i sin lille folketingsgruppe.

»Det vækker jo minder om fingeroprækningen om Rwanda-lejrplanerne, da han lige var blevet valgt,« siger Joachim B. Olsen med reference til en seance, hvor den radikale folketingsgruppe rakte fingrene i vejret, hvis de var for et ultimativt krav om, at arbejdet med et modtagecenter i Rwanda blev droppet.

Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator på B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere


»Og det er jo et problem, hvis du som politisk leder af en gruppe på syv personer ikke kan få skabt enighed om, hvorvidt man skal i regering eller ej. Det er ikke stærkt lederskab. Martin Lidegaard har ellers et godt forhold til Mette Frederiksen og vil gerne samarbejde. Så det er svært at se, at han er blevet andet end underkendt.«

Det er det, den politiske kommentator fornemmer.

Og som i en anden gyserfilm lyder det som om, det er det samme monster, der gemmer sig bag gardinerne eller under sengen for Martin Lidegaard.

»Jeg hører, at der er en formulering i regeringsgrundlaget om en eller anden Rwanda-model. Det er vist noget med at have nogle flere lande med til modellen, hvis det skal ske,« forklarer Joachim B. Olsen og understreger, at han altså intet har set.

Det er vandrørene, der snakker.

Og det skulle have været et problem for Radikale. Det er nok mere det, der har gjort udfaldet, end det Martin Lidegaard siger, lyder det som om ifølge Joachim B. Olsen.