Høj kontanthjælp bremser for skabelsen af nye jobs, siger Joachim B. Olsen.
Høj kontanthjælp bremser for skabelsen af nye jobs, siger Joachim B. Olsen. Foto: Martin Sylvest Andersen

Liberal Alliances Joachim B. Olsen klar med udspil til ny kontanthjælp reform om kort tid

Danmark er kommet så langt ud med at lange sociale ydelser hen over skranken, at det er blevet en regulær bremseklods for skabelsen af nye jobs. Og den klemme skal vi se at komme ud af, mener beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, Joachim B. Olsen.

- Vi skal ikke afskaffe velfærdssamfundet. Vi skal bare bringe det ned på et niveau, hvor det er realistisk og ikke skadeligt i forhold til at skabe arbejdspladser, siger Joachim B. Olsen til bt.dk.

Venstre: Jobcentre bør blive i kommunerne


BT


Hans udsagn kommer i forlængelse af en ny opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening. Den viser, at Danmark er det land i hele OECD, der har de højeste ydelser og at vi ligger væsentligt over de omkringliggende velfærdslande. Samtidig med at vi er det land, der er dårligst til at skabe nye jobs.

- Hvis vi sætter tingene lidt på spidsen, og siger, at alle fik 1 mio. kroner i kontanthjælp, så siger det sig selv, at alle de jobs der findes til under 1 mio. kroner i aflønning, de ville ikke eksistere i Danmark, siger Joachim B. Olsen, som mener, at det er vigtigt, at vi netop skeler til landene omkring os.

- Hvis vi kigger over til Sverige - som de fleste af os ikke vil tøve med at kalde et velfærdssamfund - så kunne vi her i Danmark spare 48 mia. kroner om året, hvis vi brugte det samme på sociale ydelser, som Sverige gør.

- Det er mange penge. Det er 1/3 af det, vi årligt bruger på vores sundhedsvæsen. Og det siger noget om, hvor langt ud, vi er kommet, understreger Joachim B. Olsen, som i sær mener, at det er børnefamilierne - både enlige forsørgere og par - der repræsenterer de største problemer, når det kommer til sociale ydelser.
DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN


- Hvis du er under 25 og på unge-ydelse, har du ifølge beskæftigelsesministeriet et rådighedsbeløb efter skat, husleje, varme og el på 2.200 kroner. Det er ikke et specielt stort beløb, så incitamentet for at komme ud på arbejdsmarkedet er der.

- Men lige så snart du får et barn, så stiger dit rådighedsbeløb til 9.700 kroner. Igen efter skat, husleje, varme, el og daginstitution. Og så bliver incitamentet forsvindende lille, mener Joachim B. Olsen, og kalder kontanthjælpen i Danmark helt forkert skruet sammen. Også når det gælder par.

- På alle andre områder er man af den opfattelse, at når to mennesker bor sammen, er der stordrift-fordele. At en lang række omkostninger bliver lavere. Men indenfor kontanthjælpssystemet i Danmark får du bare det dobbelte, siger han.

Præcis hvordan Liberal Alliance mener, at en ny kontanthjælpsreform burde se ud, ønsker Joachim B. Olsen ikke at fremlægge.

- Vi kommer med et helt konkret bud i løbet af de næste 2 uger. Derfor kan jeg endnu ikke løfte sløret for indholdet, siger han til bt.dk.

Synes du, at børnefamilier på kontanthjælp får for høje ydelser?

Deltag i debatten under artiklen
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.