Jens Rohde er en dygtig kommunikator, men kæmper mod sin skyggeside, siger kilder.
Jens Rohde er en dygtig kommunikator, men kæmper mod sin skyggeside, siger kilder. Foto: Martin Dam Kristensen
Jens Rohde er en fremragende kommunikator. Men han har en skyggeside, der gør, at han ødelægger det for sig selv, siger Venstre-kilder. Alt tyder på at han er færdig som Venstres spidskandidat i Europa-Parlamentet.

Maden og vinen er i top, de hvide duge ligger snorlige, og folk opfører sig ordentligt. Der ser så pænt ud i Venstre

Formænd kommer og går uden blodige opgør, og bagefter kan de allesammen være i stue sammen og tale pænt om hinanden.

Sådan var det også på Venstres landsmøde i Herning i weekenden. Det var et af de pæneste og roligste landsmøder nogensinde, og alle mediernes hovedhistorie handlede om Lars Løkke Rasmussens tale, som fik pæne ord med på vejen. Der var grund til glæde i Venstres top og i pressetjenesten. Indtil idyllen slog en ordentlig revne midt under middagen og festtalerne.

Det skyldtes en kronik om EU af Jens Rohde, der sidder i Europa Parlamentet, og mange vil måske sige ’og hvad så’, selv om Jens Rohde foreslår en fælles Europa-hær. Men sagen var en bombe, for Jens Rohde udfordrede Venstres top i Europa-politikken, og det kom hurtigt frem i lyset, at Jens Rohde lever som hund og kat med de andre Venstre-medlemmer i parlamentet, Morten Løkkegaard og Anne E. Jensen. Og så slås han om Europa-politikken med den fremtrædende og populære Lykke Friis og resten af Venstres interne Europa-udvalg.

Anne E. Jensen der ellers normalt er meget besindig, udfordrer nu åbent Jens Rohdes kandidatur og anbefaler Morten Løkkegaard:

- Morten har arbejdet godt og seriøst. Jeg synes, at han er et seriøst bud på baggrund af det arbejde, han har ydet de sidste tre år, siger Anne E. Jensen til Berlingske.

En velorienteret Venstre-kilde siger til bt.dk, at Jens Rohde ellers er et af Venstres største kommunikations-talenter. Han var en fremragende politisk ordfører under Anders Fogh, men han har et frygteligt temperament, en skyggeside, der gør at han med jævne mellemrum siger ting, der bliver et enormt problem for ham selv.

Fremtrædende Venstre-folk slås i det skjulte om magten, om opstillingskredse, om at blive kronprinser og om at spænde ben for konkurrenterne. Sladder og bagtalelse er et yndet våben. BT har talt med en række velinformerede kilder, men ingen af dem vil citeres med navn.

Folk, der interesserer sig for politik, har ofte det indtryk, at Venstre er mere velfungerende end Socialdemokraterne og De Konservative, hvor fløjkrige og personopgør jævnligt kommer til overfladen, og hvor knive i ryggen ofte er dagens uorden. Men bag den velfungerende facade slås de på livet løs.

Da Jens Rohde i 2005 ville flytte sin kreds til København, fordi han var raget uklar med Indre Mission i Viborg, gik de amok i kredsen omkring Søren Pind. De ville nemlig have valgt Pinds gode ven Martin Geertsen, og en regulær smædekampagne blev sat i gang mod Jens Rohde. Det blev dog en boomerang, der for en tid bremsede Martin Geertsens karriere, og også ramte folk omkring ham.

Jens Rohde var en dygtig politisk ordfører under Anders Fogh, men var en katastrofe som direktør i TV2 Radio. Det var Lars Løkke selv, der fandt på at udpege Rohde til spidskandidat for Venstre i Europa-Parlamentet i 2009. Men nu er Venstre-toppen trætte af Jens Rohde, og kommer det til et opgør mellem ham og Lykke Friis, vil Løkke lytte til Friis. Alt tyder på at Jens Rohdes dage som spidskandidat er talte.
'
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.