Venstres Landsmøde i Herning: Jens Rohde har været i vælten
Venstres Landsmøde i Herning: Jens Rohde har været i vælten Foto: Martin Dam Kristensen

Jens Rohde er iført en smart blå velourjakke dagen derpå. Men han står og skutter sig lidt i vestibulen i Herning Kongres Center, mens han snakker lavmælt med dem, der kommer forbi. Nogle giver ham et opmuntrende klap på skulderen. Andre stirrer vredt på ham.

- Selvfølgelig ville jeg gerne have været opstillet som spidskandidat nu. Men sådan som det har udviklet sig, er det bedst med en time out, så folk kan få mulighed for at tænke sig om, siger Jens Rohde til bt.dk.

Mange ville være stukket af i hans situation, men Jens Rohde bliver og tager tævene. Det udviklede sig til et veritabelt drama lørdag aften, og både pressen og Venstrefolkene fik festmiddagen galt i halsen, da de opdagede, hvad der stod i en kronik, Rohde havde skrevet samen med Europabevægelsens formand Erik Boel i Berlingske søndag.

Her opfordrer de til et fælles EU-forsvar. Alt for kontroversielt for V-toppen. Jens Rohde måtte i enrum med partisekretær Claus Søgaard Richter i næsten halvanden time. Da han svedene kom ud til de ventende journalister, opfordrede han selv til at valget måtte udskydes et år.

- Problemet var at vi ikke havde nogen internetforbindelse. Og pressemeddelelsen, som Christian Hütttemeier (Venstres pressechef, red.) skrev på, skulle godkendes af hovedbestyrelsen, så han måtte løbe ud og ind ad bagdøren. Jeg var meget utålmodig. Men jeg måtte vente.

Men har du fortrudt noget?

- Nej, men det blev skrevet i en anden kontekst, for halvanden måned siden efter Thornings tale hvor hun sagde at det var okay med et EU i flere hastigheder. Jeg syntes, det var nødvendigt med et slag i bolledejen. Men det var jo ikke et kampagneoplæg, siger Jens Rohde.

Kilder taler om samarbejdsvanskeligheder og at kemien melem især Jens Rohde og Lykke Friis er noget anstrengt.

Morten Løkkegaard mener, at Jens Rohdes timing var dårlig.

- Hvis man som debattør får timet sine debatoplæg sådan, at de ramler ind i en formel opstillingsprocedure på et landsmøde, må man regne med at det giver ballade.

Er Jens Rohde stadig den bedste spidskandidat?

- Jeg kan ikke få øje på andre, siger han.

Lykke Friis vil ikke gå i detaljer om de enkelte forslag i kronikken.

- Indholdet er ikke der, hvor debatten i EU er lige nu. EU's dagsorden er en anden. Den handler om at redde euroen, og vi skal ikke have en debat om 'Big Bang' lige nu, siger Lykke Friis med henvisning til at begrebet Big Bang ofte bruges i jargonen som et andet ord for traktatændringer.

Er samarbejdet med Jens Rohde godt?

- Alle samarbejder har deres 'ups and downs', svarer hun.

Er han den rette spidskandidat?

- Ja, det synes jeg. Jeg kan ikke få øje på andre, siger Lykke Friis.

Hvad mener du?

Deltag i debatten under artiklen
 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.