Et flertal i Folketinget tager kraftigt afstand fra, at tidligere videnskabsminister Helge Sander har forsøgt presse Københavns Universitet til at stoppe suspenderingen af den svindelanmeldte professor Milena Penkowa.

, at Helge Sander - efter han var stoppet som minister - to gange telefonisk kontaktede Penkowas chef, dekan Ulla Wever, og én gang ringede direkte til rektor Ralf Hemmingsen for at gøre det klart, at han fandt suspensionen af Penkowa urimelig og uholdbar.

Og da ingen af de to universitetsfolk havde i sinde at ændre suspensionen, truede Helge Sander med at tage sagen op med videnskabsministeren og justitsministeren.

Nu tager politikerne på tværs af folketingssalen afstand fra, at Helge Sander har forsøgt at blande sig i en personalesag mod sin egen veninde.

De Radikales Marianne Jelved er klar med en byge af spørgsmål i sagen.

- Jeg er helt rystet. Man skal næsten ikke tro, at det her var Danmark. Man må snart spørge, hvor dum kan Helge Sander være? Hvis regeringen ikke selv vil søsætte en uafhængig undersøgelse, så må vi gøre det, når en ny regering kommer til. Bare så vi kan få ryddet op i det her, siger hun.

Også Liberal Alliances Villum Christensen er klar til at kræve en uafhængig undersøgelse, hvis universitetet ikke selv lægger alt frem senest i marts. Han var selv indtil 2008 direktør for Syddansk Universitet og var tidligere rektor på en Handelshøjskole

- Hvis jeg havde været rektor og havde fået et opkald fra en minister, så ville jeg have troet, det var telefonfis. Det er hele hjertekammeret af en institution, at en politiker ikke blander sig i, hvem de ansætter. Det her har udviklet sig til en ren sæbeopera. Nu vil jeg vente på universitetets redegørelse - og er den ikke god nok, så må vi have en undersøgelse, siger han.

Socialdemokraterne. SF og Enhedslisten bakker alle op om kravet om en undersøgelse.

Jonas Dahl udtaler om den nye sag:

- Jeg er slet og ret chokeret, siger han.

I en mail til B.T. fortæller Helge Sander, at hans henvendelser til rektor og dekanen på universitet om suspenderingen af Milena Penkowa ikke var ment som et pres.

- Jeg har ikke lagt massivt pres på hverken rektor eller dekan. Jeg har i forbindelse med samtaler om andre forhold, bl.a. det nye Novo Nordisk-center på Panum, som folketingets videnskabsudvalg skulle besøge, spurgt til Penkowa-suspensionen, skriver han.