Det var Dansk Folkeparti, der i 2010 foreslog at forringe dagpengereglerne, lyder det fra de Radikales gruppeformand, Marianne Jelved.

De Radikales gruppeformand, Marianne Jelved, går under åbningsdebatten i Folketinget til angreb på Dansk Folkeparti for at foreslå i midlertidig forlængelse af dagpengeperioden.

Ifølge Marianne Jelved var det netop Dansk Folkeparti, der i 2010 foreslog en forringelse af dagpengereglerne, og derfor »ryger kæden af«, når Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har kaldt det en fejl at forkorte dagpengeperioden nu.

- Nu skruer jeg tiden tilbage til 2010 i foråret. Der sidder VK i regering og har parlamentarisk grundlag med DF, og den daværende regering har lagt en genopretningspakke frem, der mest indeholdt besparelser, siger Marianne Jelved.

- Der fik jeg en vis beundring for Dansk Folkeparti, fordi hr. Kristian Thulesen Dahl sagde: »Vi er med på at støtte regeringen i det her, men vi synes, vi skal prøve noget andet, som ikke har så mange besparelser. Vi vil gerne lave reformer. Vi vil faktisk foreslå, at vi laver en reform af dagpengeperioden, så den bliver toårig, og at vi ændrer genoptjeningsretten«. Det var Dansk Folkepartis forslag til VK, lyder det fra Jelved.

Hun har svært ved at forstå, at Dansk Folkeparti i dag mener - med henvisning til beskæftigelsen - at det er en fejl at forkorte perioden nu. For beskæftigelsen dengang og i dag er den samme, lyder det fra Jelved.

- Dengang var ledighedssituationen ligesom nu. Hvorfor er Dansk Folkeparti så på vej i det kor, der siger, at det er så synd for alle sammen? Det går, som vi vidste, det ville gå, siger Marianne Jelved.

Kritikken bliver dog afvist af Kristian Thulesen Dahl.

- Når man laver reformer, som på lang sigt styrker dansk økonomi, som dagpengereformen er udtryk for, betyder det så, at man ikke kan tage hensyn undervejs til de mennesker, der bliver ramt af den kortere dagpengeperiode? Det mener jeg godt, man kan, siger Kristian Thulesen Dahl.

Spørgsmålet om dagpenge får også Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til at rase mod Dansk Folkeparti.

- Der er tusindvis af mennesker, der står til at falde ud af dagpengesystemet, og det er meget alvorligt, for mange af dem risikerer at få nul kroner at leve for, at måtte gå fra hus og hjem. Ingen af dem ville have stået i den situation, hvis det ikke havde været for Dansk Folkeparti, for der var ikke flertal på Christiansborg for at forringe dagpengereglerne, hvis ikke Dansk Folkeparti havde stemt for. Jeg håber meget, at Dansk Folkeparti er bevidste om det ansvar, I bærer, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der kræver svar på, om Dansk Folkeparti har fortrudt reformen.

Men det har partiet ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg tror, det der kommer til udtryk her fra fru Johanne Schmidt-Nielsens side er følelsen af afmagt. Følelsen af at Enhedslisten er i en situation, hvor man ikke engang kan regne med at ende med at lave en finanslovsaftale med regeringen, at man er sat fuldstændig ud på et sidespor, siger han.

Åbningsdebatten har været i gang siden klokken 10 torsdag formiddag, men den kan vare mange timer endnu. Sidste år varede den til over midnat.