Maraton-debatten i Folketinget fortsætter - og tonen er skarp. Se hvad der er blevet sagt i løbet af dagen her.

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) høje stiletsko kom i fokus, da Folketingets politikere torsdag beskød hinanden på kryds og tværs under den flere timer lange åbningsdebat i Folketinget.

For da Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, som den første indtog talerstolen, var det med en klar opfordring til statsministeren.

- Smid stiletterne og find de flade arbejdssko frem, for det kræver hårdt slid og mere end skåltaler at komme ud af krisen og skabe job i Danmark, lød opfordringen fra Ellen Trane Nørby.

Med den bemærkning var ballet åbnet.

Et politisk bal, hvor der blev danset rundt emner som skatter, afgifter og ikke mindst de tusindvis af danskere, der står til at falde ud af dagpengesystemet til nytår.

Både de Radikale og Enhedslisten tordnede mod Dansk Folkeparti, der selv var med til at forringe dagpengereglerne i 2010, men som nu har foreslået, at man laver en midlertidig forlængelse af perioden på grund af antallet af ledige.

Men der er intet, der har ændret sig, lød kritikken fra de Radikales gruppeformand, Marianne Jelved.

- Dengang var ledighedssituationen ligesom nu. Hvorfor er Dansk Folkeparti så på vej i det kor, der siger, at det er så synd for alle sammen? Det går, som vi vidste, det ville gå, sagde Marianne Jelved, der også pegede på, at det var Dansk Folkeparti selv, der i 2010 havde foreslået Venstre og de Konservative at lave en dagpengereform, der forkortede dagpengeperioden og forlængede genoptjeningsretten.

Det ville Enhedslisten vide, om Dansk Folkeparti i dag fortrød.

- Jeg håber meget, at Dansk Folkeparti er bevidste om det ansvar, I bærer, lød det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Men det var ingen fortrydelse at spore hos Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg tror, det, der kommer til udtryk her fra fru Johanne Schmidt-Nielsens side, er følelsen af afmagt. Følelsen af at Enhedslisten er i en situation, hvor man ikke engang kan regne med at ende med at lave en finanslovsaftale med regeringen, at man er sat fuldstændig ud på et sidespor, lød svaret fra Kristian Thulesen Dahl, der ikke ser nogle problemer i en midlertidig forlængelse.

- Når man laver reformer, som på lang sigt styrker dansk økonomi, som dagpengereformen er udtryk for, betyder det så, at man ikke kan tage hensyn undervejs til de mennesker, der bliver ramt af den kortere dagpengeperiode? Det mener jeg godt, man kan, lød vurderingen.

Men det kan han godt glemme alt om, slog Marianne Jelved fast.

- Vi står ved de aftaler, vi indgår, sagde hun fra talerstolen.

Folketingets åbningsdebat tager udgangspunkt i den tale, som statsminister Helle Thorning-Schmidt tirsdag holdt i forbindelse med Folketingets åbning. Én efter én har partiernes ordførere været på talerstolen, og først hen under aftenen havde man nået igennem alle Folketingets partier.

Men det er ikke ensbetydende med, at debatten er slut. Sidste år fortsatte den til efter midnat.

Det sagde de under åbningsdebatten

- Statsminister, smid stiletterne og find de flade arbejdssko frem, for det kræver hårdt slid og mere end skåltaler at komme ud af krisen og skabe job i Danmark.
Ellen Trane Nørby, politisk ordfører, Venstre.

- Her ved åbningsdebatten er der gået præcis et år, siden vi sidste gang havde fornøjelsen af, at hr. Lars Løkke Rasmussen bevægede sig her op på Folketingets talerstol og holdt en tale.
Magnus Heunicke, politisk ordfører, Socialdemokraterne.

- Jeg vil indlede med at sige tillykke til regeringen med etårsdagen. Det mest positive ved det er, at så er der et år mindre til næste valg.
Kim Christiansen, trafikordfører, Dansk Folkeparti.

- Opfindsomheden i det her parlament for at opfinde nye skatter har desværre altid været større i forhold til at afskaffe skatter.
Simon Emil Ammitzbøll, politisk ordfører, Liberal Alliance.

- Jeg tror, vi har en regering, som efter et år er blevet træt og ikke aner, hvad den vil med magten.
Lars Barfoed, formand, Det Konservative Folkeparti.

- Som sundhedsordfører vil jeg advare hr. Lars Barfoed mod at drikke lagen fra asier.
Jonas Dahl, sundhedsordfører, SF.

- Så kan vi altid diskutere, om den tidligere statsminister og jeg har en fælles interesse i, at det bliver muligt for mænd at gå med stiletter.
Per Clausen, gruppeformand, Enhedslisten.