Den konservative politiker Rasmus Jarlov får hård kritik af 3F for de kontrakter, han tilbyder sine ansatte i sit sightseeingselskab »Hamlet Tours«.

En tidligere ansat i »Hamlet Tours« kritiserer onsdag i BT de vilkår, han skulle arbejde under som chauffør og guide i det turistbusfirma, som den konservative folketingskandidat Rasmus Jarlov driver ved siden af sit politiske arbejde i Københavns Borgerrepræsentation.

En arbejdsmarkedsforsker samt 3F har gennemgået kontrakten og kalder den en daglejerkontrakt af de værre.

3F kritiserer, at der mangler rettigheder om ferie, pension og fridage i ansættelseskontrakten, og at der omtales en løn på kun 118 kroner for alt andet arbejde en kørsel til chaufførerne.

Her er kontrakten og 3Fs kritikpunkter:

Overenskomsten
Det fremgår ikke, hvilken af overenskomsten der følges, og derfor ved den ansatte ikke, hvilke rettigheder, han har.

»Han laver et kunstgreb ved at skrive, 'for løn følges overenskomst', men han følger jo ikke de overenskomstmæssige vilkår, som der er ellers er. En overenskomst sikrer ikke blot en bestemt løn, den beskriver også arbejdstid, som er vigtig ting, når det gælder chaufførvirksomhed, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen.

Lønnen
Der står, den ansatte får 118 kroner for alt udover kørsel, men udfører man andet arbejde end at køre bus, så skal det takseres til samme løn som kørsel. Med mindre at den ansatte udfører arbejde, som takseres til en højere løn end chaufførlønnen. Tariffen for kørsel er 142,20 kroner.

“Der står, han får 118 kroner for alt udover kørsel, men hvor kommer de 118 kr. fra? Det er ikke en tarif i nogen af vores overenskomster. I øvrigt er det sådan, at udfører man andet arbejde end kørsel, så skal det takseres til samme løn som kørsel, med mindre, at han udfører arbejde, som takseres til en højere løn end chaufførlønnen, så han skal mindst have omkring de 142 kr, som er taksten,« siger forhandlingssekretær i 3F, Allan Andersen

Udbetaling
Der står, at den ansatte er timelønnet, men at lønnen udbetales som månedsløn. Månedsløn kræver, at man som minimum har 160,33 timer pr. måned.

 

Arbejdstiden


Det fremgår ikke, om han er femdages eller seksdages ansat. Der står »op til seks dage om ugen«, men dette skal være præciseret. Går man fra en type ugelængde til en anden, skal det varsles med to dage inden ny lønningsuge.

Fridage
Skal varsles senest to dage før, de skal holdes. En fridag om torsdagen skal varsles senest tirsdag ved arbejdstid ophør. Her fremgår det ikke, hvad man har af rettigheder.

 

Lån til kørekort


Et plus, at han vil betale kørekort, men lånevilkårene er ikke specificeret.  Hvad menes der f.eks. med, at man »ikke har overtrådt denne kontrakt«?

LÆS RASMUS JARLOVS SVAR PÅ KRITIKKEN HERUNDER: