Hvis der er én, der bør sende en venlig tanke til skatteyderne i sin aftenbøn, så er det den tidligere formand for Kristeligt Folkeparti Jann Sjursen.

Han var energiminister i Nyrup-regeringen i 20 måneder, indtil Kristeligt Folkeparti i 1994 røg ud af Folketinget. Han modtog sin første ministerpension i 1994, da han var 30 år gammel.

LÆS OGSÅ:

Jann Sjursen har således fået ministerpension i mere end 20 år på trods af, at han i dag er 51 år gammel. I 2014 fik han 90.297,96 kr. i ministerpension. I 1999 blev loven om ministerpension lavet om, så ministre nu først kan få pengene udbetalt, når de er fyldt 60 år. Og i den forbindelse havde Jann Sjursen en hovedrolle, husker en ekspert:

»Det var specielt Jann Sjursens eksempel, der udløste lovændringen. Han var den yngste, der nogensinde havde været minister, og man fandt det provokerende, at han skulle modtage ministerpension i 30 år, inden han fyldte 60 år,« siger Tim Knudsen, der er professor emeritus ved Københavns Universitet.

Men lovændringen gjaldt ikke med tilbagevirkende kraft, så derfor har Jann Sjursen fået ministerpension lige siden. Samtidig har han arbejdet som lærer, ligesom han har været formand for Rådet for Socialt Udsatte, og i dag er han generalsekretær i Bistandsorganisationen Caritas Internationalis.

Jann Sjursen, gør du dig nogen moralske overvejelser i forhold til, at du siden du var 30 år gammel har fået udbetalt ministerpension?

»Nej, hvorfor skulle jeg gøre det? Der er jo også andre, der har fået i lige så mange år, selvom jeg var den yngste dengang. Sådan er reglerne, og det er det,« siger Jann Sjursen.

Hvad mener du om reglerne, som de var dengang?

»Jeg synes, der var al god grund til at ændre dem.«

Hvis du mener det, hvorfor giver du så ikke afkald på din ministerpension, nu hvor du tjener din egne penge?

»Det har jeg ikke overvejet. Det er ikke min beslutning, at det skulle være sådan for ministre og tjenestemænd i staten i øvrigt. Reglerne er jo ikke specielle for ministre, men gælder for tjenestemands-ansatte i staten i øvrigt,« siger Jann Sjursen.

LÆS OGSÅ: