De to korps skal samles i en specialoperationskommando direkte under forsvarschefen.

Jægerkorpset og Frømandskorpset får deres egen kommando på tværs af forsvarets tre værn og med direkte reference til forsvarschef Peter Bartram, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge forsvarsordfører Lene Espersen (K) giver samlingen af de to korps mulighed for at udvikle særlige kapaciteter, som Danmark kan byde ind med internationalt.

- Den nye kommando er et klart politisk signal om, at vores specialoperationsstyrker skal bruges mere offensivt i internationale operationer. Det kunne for eksempel være til efterretningsopgaver i Syrien, nålestiksoperationer eller befrielsesaktioner, hvor danske statsborgere er taget til fange i udlandet, siger Lene Espersen (K) til avisen.

Major Lars H. Ehrensvärd Jensen fra Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet mener, at det er på tide, at de to korps får deres egen kommando.

- Danmark er faktisk et af de sidste lande, som gør det her. Man kan sige, at der i dag er en 50 år gammel systemfejl i forsvaret, hvor de to enheder har været underlagt to forskellige værn. Specialoperationsstyrkerne er ikke et taktisk, men et strategisk instrument og en selvstændig værnsfælles kapacitet, der bør rangere på lige fod med de nuværende kommandoer, siger Lars H. Ehrensvärd Jensen.

Opbygningen af den fælles specialoperationskommando begynder i 2013 og forventes at være etableret i 2017, hvor den vil koste 50 millioner kroner om året, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.