Lyt til artiklen

Opdateret klokken 12.46: Siden artiklen blev publiceret er det lykkes BT at komme i kontakt med Pia Kjærsgaard - hendes svar er blevet tilføjet nederst i artiklen.

Fjendskabet mellem Pia Kjærsgaard (DF) og Helle Thorning-Schmidt (S) varede til det sidste. Da landets tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt tirsdag holdt afskedsreception på Christiansborg, glimrede Folketingets formand, Pia Kjærsgaard ved sit fravær.

Det er kun godt to måneder siden, at Pia Kjærsgaard fik på puklen for ikke at have format til at komme med en ordentlig afskedshilsen, at Thorning meddelte sin afgang. Da Kjærsgaard blev spurgt, hvad hun ville huske Thorning for, svarede hun nemlig:

»Hvordan vil jeg beskrive hende? Meget ambitiøs, men det gik jo ikke, som hun gerne selv ville have, det skulle gå,« sagde Kjærsgaard.

Da BT forgæves ledte efter hende til Thornings reception tirsdag, lød svaret pr sms:

»Nej. Er til et møde. Vidste faktisk ikke den var der...,« skrev Pia Kjærsgaard.

Socialdemokraterne fortæller, at alle folketingsmedlemmer var inviteret og det blev bemærket, at Folketingets formand ikke fandt tid til at kigge forbi, fortæller det socialdemokratiske folketingsmedlem, Christian Rabjerg Madsen.

»Det er påfaldende, at Pia Kjærsgaard gentagne gange ikke har været i stand til at udvise hel almindelig konduite og sige et par respektfulde ord til Helle Thorning-Schmidt. Det er mangel på format, at folketingets formand ikke er i stand til at skjule, at hun har et horn i siden på landets tidligere statsminister. Det er dårlig stil og en hån mod os alle, at hun ikke formår at være vores allesammens tillidsrepræsentant,« siger Christian Rabjerg Madsen (S).

BT forsøgte forgævesat få Pia Kjærsgaard til at kommentere sit fravær yderligere.

Det lykkedes først onsdag middag, hvor hun afviser at have modtaget en invitation.

»Selvfølgelig var jeg kommet, hvis jeg var blevet inviteret og jeg havde også sagt noget pænt til Helle Thorning-Schmidt, hvis jeg var blevet bedt om det. Men jeg fik ikke nogen invitation. Den er ikke lagt på nettet, men det ville også have været naturligt, at man havde sendt mig en personlig invitation,«siger Pia Kjærsgaard.

Finn Tørngren Sørensen fra Folketingets formandssekretariat bekræfter, at Pia Kjærsgaard har bedt dem undersøge, om hun har modtaget en invitation.

»Vi er flere mand, der har gennemgået alt for at undersøge, hvor den invitation er blevet af. Vi har ikke kunnet finde den, og vi konkluderer nu, at Pia Kjærsgaard aldrig har modtaget en invitation,« siger Finn Tørngren Sørensen.

Socialdemokraternes Partisekretær Jan Juul Christensen var afsender på invitationen, og han afviser, at Pia Kjærsgaard ikke var inviteret.

»Det kommer an på, hvordan man definerer det. Alle folketingsmedlemmer var inviterede i og med, at invitationen har været opslået på folketingsmedlemmernes intranet. Derudover har vi sendt invitationen til partilederne, men ikke separat til Folketingets præsidium.«

Kan du dokumentere, at invitationen har ligget på folketingsmedlemmernes intranet?

»Det går jeg ud fra. Det foregår helt automatisk via en af medarbejderne i Folketingets Administration,« siger Jan Juul Christensen.

Men det afviser, Finn Thørngren Sørensen fra formandssekretariatet på Christiansborg:

»Det er simpelthen ikke korrekt. Partierne kan selv lægge opslag på intranettet, men vi er også gerne behjælpelig, hvis vi bliver bedt om det. Det kræver blot, at man sender det til 'intranet-redaktøren' eller til vores særlige postkasse.  Vi har været det hele igennem og vi har intet modtaget«, siger Finn Thørngren Sørensen.