En grynet videooptagelse viser angiveligt, at danske soldater var vidne til overgreb mod civile i Irak. Den dokumenterer, at Forsvarsministeriet lyver, mener advokat, der håber, flere soldater vil stå frem. Forsvarsministeren mener, den bekræfter fornuften i at nedsætte Irak-kommissionen.

Et hårdt spark rettet mod en mand, der ligger på jorden, overværet af en gruppe danske soldater.

Denne korte videosekvens kan blive afgørende for sagen om 11 civile irakere, der har stævnet den danske stat, fordi de i 2004 blev udleveret af danske soldater til irakiske sikkerhedsstyrker og efterfølgende tortureret.

Optagelsen er i sig selv ikke et afgørende bevis, erkender irakernes advokat, Christian Harlang, men den beviser efter hans mening, at Forsvarsministeriet, Forsvarskommandoen og Kammeradvokaten, der fører sagen for ministeriet, har løjet om et centralt element i sagen.

Forsvaret har hidtil hævdet, at der ikke blev foretaget billed- og lydoptagelser under den militære operation i november 2004, hvor irakerne blev tilbageholdt. Men ifølge Harlang og den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, der havde ansvaret for optagelserne, viser videoen med al tydelighed, at der blev filmet - og at danske soldater så passivt til, mens irakiske styrker mishandlede civile.

- Det er en skandale i skandalen. Forsvarsministeriet har forsøgt at undgå, at optagelserne kommer frem. Det er i strid med både straffeloven og retsplejeloven, siger Christian Harlang, der opfordrer staten til at lægge alle sine oplysninger om sagen på bordet.

Både Kammeradvokaten og Forsvarskommandoen fastholder, at man intet kendte til videooptagelserne, inden de blev offentliggjort af Ekstra Bladet sent onsdag aften. Heller ikke forsvarsminister Nick Hækkerup (S) var bekendt med optagelserne, fortæller han.

- I sidste uge, mens jeg var til forsvarsministermøde i Bruxelles, fik jeg et telefonnotat om en af vores medarbejdere, der havde haft en samtale med Anders Kærgaard, hvor der var refereret til, at han havde henvendt sig med denne her type oplysninger. Jeg har set videoen i dag (torsdag, red.) på en dårlig iPad-forbindelse til et TV 2-klip, hvor den blev vist. Så det er det, jeg kender til det, siger Hækkerup, der har bedt forsvarschef Peter Bartram undersøge, om der findes flere film eller andet materiale.

- Det bekræfter, hvor rigtigt og fornuftigt det er, at Irak-kommissionen er blevet nedsat, så vores engagement i Irak kan blive undersøgt, siger forsvarsministeren.

Ifølge Enhedslistens folketingsmedlem, Frank Aaen, illustrerer sagen dog, at der fra forsvarets side er blevet arbejdet aktivt for at forpurre sagen.

- Det bekræfter bare, at forsvarets top - og der tror jeg, at vi skal op i den politiske top - har gjort alt, hvad de kunne for at lægge låg på sagen, siger han.

Ifølge Christian Harlang overvejer flere danske soldater at følge i Anders Kærgaards fodspor og fortælle om ulovlige overgreb i Irak.

- Jeg vil gerne opfordre alle, der har kendskab til denne sag, til at stå frem, siger han.

Også Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, der er formand for Folketingets Forsvarsudvalg, opfordrer til at få alt frem i lyset.

- Det kan nemt komme til at se værre ud, end det i virkeligheden er, hvis der bliver ved med at komme små sager frem. Det ville være mere retvisende, hvis det hele kommer frem på én gang, siger udvalgsformanden.

Offentliggørelsen af videooptagelserne fra Irak har fået Forsvarets Auditørkorps til at overveje at genoptage efterforskningen af sagen. Venstres tidligere forsvarsminister Søren Gade, der sad på posten i 2004, har ikke ønsket at udtale sig.