Aftale med kommunerne byder ikke på konkrete tiltag om minimumsnormeringer, men de bliver lov senest i 2025.

Regeringens økonomiaftale med kommunerne indeholder ikke konkrete tiltag om minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Minimumsnormeringer spillede en stor rolle i valgkampen og var et kernepunkt for støttepartiet SF.

- Vi har sagt, at vi senest i 2025 skal have minimumsnormeringer. Det har vi talt med KL (Kommunernes Landsforening, red.) om, og vi er enige om at sætte et arbejde i gang om, hvordan det kan ske, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på pressemødet og fortsætter:

- Sådan sikrer vi, at vi får den viden og de erfaringer, der er i kommunerne, når vi skal træffe valg på Christiansborg.

Af aftalen, der er offentliggjort på Finansministeriets hjemmeside, fremgår det, at der arbejdes på en børneplan.

Den skal ifølge aftaleteksten sikre, at der "frem mod 2025 indføres lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutioner, at der sikres uddannelse af mere pædagogisk personale, og at der som følge af minimumsnormeringer ansættes pædagogisk personale".

Derudover står der i aftalen, at regeringen har "tilkendegivet", at kommunerne skal være med i arbejdet. Også andre relevante interessenter bliver inddraget løbende.

Samlet har den nye aftale givet 1,7 milliarder kroner ekstra til kommunerne samt en fjernelse af tidligere pålagte besparelser på 0,5 milliarder kroner.

Anni Matthiesen, Venstres social- og indenrigsordfører, mener ikke, at der med aftalen er udsigt til flere pædagoger som følge af minimumsnormeringer.

- Dagens kommuneaftale afsætter nul kroner til formålet. Der er med andre ord ikke udsigt til flere pædagoger i daginstitutionerne, siger hun i en skriftlig kommentar.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, mener, at der er taget et vigtigt skridt mod at få minimumsnormeringer.

- Nu kommer den afgørende forhandling til finansloven, hvor SF spiller en vigtig rolle, og hvor jeg selv sidder med ved bordet.

- Der skal vi nemlig sikre, at de lovbundne minimumsnormeringer bliver gode og gør en forskel i alle vuggestuer og børnehaver. Altså lave den konkrete minimumsnormering, skriver Jacob Mark blandt andet på Facebook.

Også hos Bupl, der er børne- og ungdomspædagogernes landsforbund, bliver der set frem mod finanslovsforhandlingerne i efteråret.

- Vi forventer os rigtig meget af den finanslov, som skal gøre en forskel helt ud på gul og blå stue, siger formand Elisa Rimpler.

Hun kalder fredagens aftale et godt skridt på vejen mod en genopretning af børneområdet.

- Vi er rigtig glade for, at der følger penge med til de flere børn, som vi jo ved, der kommer. Så kan vi sikre, at de besparelser, som kommunerne allerede nu varsler med, kan blive taget af bordet, siger hun.

/ritzau/