Flere værtshuse på Nørrebro i København har ifølge Radio24Syv oplevet, at blive chikaneret af unge med indvandrerbaggrund.

Radiokanalen har talt med tre værtshuse. De bliver alle udsat for chikane af varierende grad. Det er eksempelvis trusler, chikane, hærværk og afpresning. Værtshusejerne føler sig magtesløse, da det ifølge deres overbevisning er svært for politiet at gøre noget.

Onsdagens historie har fået udlændinge-, integration- og boligminister Inger Støjberg til at tordne mod de unge mennesker. Hun skriver følgende på sin Facebook-profil onsdag eftermiddag:

»Til jeg unge indvandrere, der hærger et område på Nørrebro: Opfør jer ordentligt! I bor og lever i verdens bedste land. Mulighederne ligger lige for fødderne af jer. Så STOP jeres hærgen, trusler og råberi!,« starter hun med at skrive.

Et af stederne, der har oplevet chikane, men ikke afpresning er Café Heimdal ved Nørrebro Station. Her gik en gruppe unge mænd angiveligt ind på bodegaen og råbte, at ”Nør­re­bro hører under sha­ria” og der ”ikke måtte drik­kes alko­hol''.

Det har også ramt ministeren:

»Og så lige til sidst: I går tilsyneladende og hævder, at det er en Sharia-zone. NEJ det kan jeg garantere jer for, at det ikke er og aldrig bliver! Og I er sådan set ret heldige med, at det ikke er en Sharia-zone, for I får en fair rettergang, når politiet får fat på jer.«

Hun skriver, at hun vil besøge Mucki Bar på Nørrebro onsdag eftermiddag. Ejerne af Mucki Bar Birgitte Fischer og Mohammed Ahmed har fortalt til Radio24Syv, hvordan de er blevet afkrævet mindst 60.000 kroner i beskyttelsespenge af de unge mænd, der ifølge dem har tilknytning til bandemiljøet på Nørrebro.

»Den ene dag kom­mer de ind bare for at for­tælle os, at de hol­der øje med os, og andre dage bli­ver der kastet cyk­ler mod vores vin­duer. Nogle gange optræ­der de maske­rede, og alle er utrygge. Vi bli­ver bange, og sær­ligt vores gæster synes, det er ube­ha­ge­ligt. For nylig blev der kastet en bro­sten gen­nem vin­duet, mens der sad gæster ved bor­det lige under vin­duet. Bro­ste­nen kunne have ramt dem, og alt glas­set spl­in­trede jo indad mod gæsterne.«

Uenighed om udrykningstid

Ifølge Mucki Bars ejere, så har de forsøgt at få politiet ud for at hjælpe ved flere lejlighededer, men det går for langsomt. Eksempelvis fremhæver Birgitte Fischer 5. maj, hvor politiet ifølge hende først kom 20 minutter, efter de havde aktiveret overfaldsalarmen.

Det afviser Københavns Politi onsdag i en pressemeddelelse med overskriften 'Chikane på Nørrebro skal stoppes':

»Politiet var fremme efter fire minutter

Hærværk, truende adfærd og pengeafpresning af lovlydige butiks- og restaurationsejere er selvfølgelig helt uacceptabelt. De særlige forhold på indre og ydre Nørrebro gør, at problemerne nogle gange kan være større her end i andre områder af landet.

Københavns Politi er i tæt samarbejde med Københavns Kommune for at holde problemerne med utilpassede unge nede - for problemet er komplekst. At unge lovovertrædere råber om sharialovgivning mens de begår hærværk er imidlertid langt fra ensbetydende med, at forbrydelsen har et religiøst motiv. Men det er klart, at når lovlydige borgere oplever trusler, skal politiet være tilstede hurtigt og effektivt. Det var også tilfældet.

I det eksempel, der har været fremme i dag fra Mucki Bar, viser politiets registreringer, at politiet var tilstede fire minutter efter, at alarmopkaldet blev modtaget på Politigården.

Det er ikke nyt for Københavns Politi, at der kan være problemer med utilpassede unge på indre og ydre Nørrebro. Der er derfor en høj patruljeringsfrekvens i området, så responstiden er lav.

Borgerne kan - og skal kunne - regne med politiet.«

Andre læser også